ANNONS

Allt fler använder app för att betala sina p-avgifter

Det var 1 855 parkeringar i Danderyd som betalades med appen under årets tre första månader.
Det var 1 855 parkeringar i Danderyd som betalades med appen under årets tre första månader.
Förra året fick Danderyds kommun in drygt 3,1 miljoner kronor från p-avgifter och p-böter. Det var en ökning med 28 procent jämfört med året innan.

De flesta betalar med mynt eller kort, men allt fler Danderydsbor använder en app där man betalar för den tid man faktiskt parkerar.
ANNONS

När Lokaltidningen Mitt i hör sig för på parkeringen vid Danderyds sjukhus är det få som känner till appen. Martin Hedlund, 31, har just parkerat sin bil framför Danderyds sjukhus. Han och familjen ska hälsa på hans farfar som ligger där.

Martin Hedlund går fram till p-automaten för att kolla vilket nummer han ska mata in i sin mobil. Han tillhör den allt större skaran som skaffat en parkeringsapp.

– Jag tycker att det är jättebra med appen för med den slipper man springa ut och fylla på. Som nu med farfar. Vi kan lugnt stanna hos honom så länge det passar.

Han visar i sin mobil hur appen ser ut och hur man kan föra p-­tiden framåt eller bakåt som på en klocka. Man kan göra detta var som helst och behöver inte gå tillbaka till bilen.

– Appen kostar en liten avgift men det tycker jag det är värt. Vi slipper riskera p-böter och dessutom kan man ju förkorta tiden om ärendet tar mindre tid än man trott.

Men på sjukhusparkeringen är Martin ett undantag. När Mitt i hör sig för bland parkerarna är det väldigt få som har eller ens känner till appen.

Det är fem år sedan Danderyds kommun började köpa app-tjänsten av EasyPark.

– Kommunen får in alla p-avgifter och sedan betalar vi företaget för tjänsten, förklarar Helene Rodin, trafikingenjör i Danderyd.

Hon ser positivt på appen eftersom den möjliggör för bilister att enbart betala för den faktiska tid då parkeringsplatsen används.

ANNONS

Första kvartalet i år betalades 1 855 parkeringar i Danderyd via appen. Det var en ökning med 49 procent jämfört med samma period året innan.

Förra året fick Danderyds kommun in drygt 3,1 miljoner kronor från p-avgifter och p-böter, vilket var en ökning med 28 procent jämfört med året innan. Pengarna som kommer in därifrån går bland annat till drift och underhåll av gatorna. Varför parkeringsintäkterna ökat så mycket kan man på kommunen inte svara på.

– Vi har inte gjort någon uppföljning på varför fler parkerar i Danderyd. Vi har inte höjt några avgifter och inte skapat fler betalparkeringar, säger Sofie Enander, anläggningschef på Tekniska kontoret.

Majoriteten av parkeringsavgifterna i kommunen betalas fortfarande via mynt. 27 procent av avgifterna förra året kortbetalades.

Hur betalar du dina parkeringsavgifter?

Henrik Wilborg, 53 år:

– Med en app, sedan i går. Kortautomaten var trasig så enda sättet var att installera appen. Visste inte att den fanns innan.

Tove Liljefors, 60 år:

– Jag betalar bara med kort. Jag vill inte ha fler appar och inte fler club-kort heller för den delen. De har det överallt nu.
Ida Pettersson 29 år:

– I Sydney där jag bor betalar man fortfarande med mynt. Men en app verkar ju smart så att man kan ändra tiden fritt.
Johannes
Godby 25 år:

– Med kort. Här drar man ju kortet när man hämtar bilen också och betalar bara för den tid man stått. Lite mycket appar nu.