ANNONS

Allt fler fler behöver hjälp med mat i Värmdö

Hasamudin Azizi har varit volontär i två och ett halvt år. "Jag tycker om att hjälpa andra", säger han.
Hasamudin Azizi har varit volontär i två och ett halvt år. "Jag tycker om att hjälpa andra", säger han.
Matvarorna är skänkta av lokala butiker.
Matvarorna är skänkta av lokala butiker.
Varje vecka går mer än 80 matkassar ut till behövande.
Varje vecka går mer än 80 matkassar ut till behövande.
Gunilla Hallenberg har länge tänkt på hur hon ska kunna hjälpa till. Nu har hon blivit volontär. "Det känns meningsfullt", säger hon.
Gunilla Hallenberg har länge tänkt på hur hon ska kunna hjälpa till. Nu har hon blivit volontär. "Det känns meningsfullt", säger hon.
Antalet människor som söker sig till kyrkan för att få hjälp med mat ökar. Församlingen i Gustavsberg är en av dem som delar ut matkassar varje vecka. Nu söker de fler volontärer för att mäkta med trycket.
ANNONS

Ett 50-tal personer står utanför församlingshuset i Gustavsberg och väntar på att höra sitt nummer. Alla som är där får en nummerlapp och när numret ropas ut får man hämta en matkasse.

”De har inget i kylskåpet”

Inne i köket håller några volontärer som bäst på att packa papperskassarna med mat. i dem läggs yoghurt, sallad, bröd, frukt, ost och kött. För många är maten en räddning.

– Vi hjälper alla slags människor. Pappor vars barn ska komma till helgen, men som inte har något i kylskåpet, personer med missbruksproblem, pensionärer och nyanlända, säger Mats von Rothstein.

Han är präst i Gustavsberg – Ingarö församling och varje onsdagkväll är han på plats tillsammans med volontärerna för att dela ut matkassar.

Söker fler volontärer

Antalet behövande har ökat. När svenska kyrkan började dela ut matkassar i området 2013 var det inte många som kom. I dag har ryktet spridit sig och mer än 80 kassar går ut.

– Det är tragiskt att det ska behövas, men så är det verkligen, säger Mats von Rothstein.

Ute i höstmörkret väntar en man på att få ta del av maten. Han har tidigare haft problem med alkohol och lever nu under knappa förhållanden. För honom är kassen en stor hjälp i vardagen.

– Det finns inte så mycket pengar över till mat när allt är betalt. Då är det skönt att kunna få en kasse. Det blir ett tillskott som behövs, säger han.

Det finns inte så mycket pengar över till mat när allt är betalt

ANNONS

För att klara av de ökade behoven söker svenska kyrkan nu fler volontärer. Alla behövs, säger man. Gunilla Hallenberg är en av dem som nappat. Hon är här för första gången.

– Jag har tänkt att jag har velat hjälpa till länge. Både med flyktingmottagandet här i Värmdö och med de behövande. Nu är det dags. Det är roligt att hjälpa till, det känns verkligen meningsfullt, säger hon.

Maten skänks av lokala affärer

Maten är skänkt av lokala matbutiker och caféer. Varorna har alla korta bäst före datum. En dubbel vinst, menar Mats von Rotstein.

– Vi hjälper både människor och miljön på det här sättet, säger han.

Vissa har väntat i en timme på utdelningen. Prick 19.30 öppnas dörrarna till köket. På en kvart är alla kassar borta. Nu dröjer det en vecka till innan nästa utdelning.

– Vissa hänger sig till och med kvar efteråt för att se om det går att få en kasse till. Ibland går det, ibland inte, säger en av volontärerna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.