Allt fler bostäder säljs med lockbeten

Att bjuda bostadsköpare på avgiften är inget säljknep som är unikt för byggbolagen i Norra Djurgårdsstaden.

Lokaltidningen Mitt i berättade i förra veckan om det gigantiska bygget i Norra Djurgårdsstaden där byggföretagen erbjuder bostadsköpare gratis avgift för att få fart på den tröga försäljningen. Och det är inget unikt – i flera nybyggen i stockholmsområdet används lockbeten i form rabatter och bonusar. Presentkort på mat, förskoleplatser och bilar är några exempel.

Claudia Wörmann, analyschef på Svenska mäklarhuset, ser att greppet blir allt vanligare.

– Det här känns lite amerikanskt. Men det behöver inte vara ett tecken på tröghet på marknaden, snarare att om en börjar måste de andra ju följa med.

Vilken betydelse bonusar har för köparna är svårt att avgöra, menar Wörmann.

– Ett flyttbeslut tas oftast på grund av förändrade familjeförhållanden. Sådana här saker kan ju påverka och göra beslutet lättare, men en flytt är stort beslut och då är det ju inte avgörande om man får en matkasse på köpet.

12 000 nya bostäder ska byggas i Norra Djurgårdsstaden. Men rabatt- och bonussystemet är enligt Claudia Wörmann inte ett symptom på att det byggs för många lägenheter.

– Nej, det finns inget överskott egentligen, men många köpare känner osäkerhet. Prognoserna för framtiden gör att man avvaktar. Det har blivit svårare att få lån om man inte har fast inkomst och bankerna rekommenderar att man säljer den gamla lägenheten innan man köper nytt. Det gör att det blir trögt, säger hon.

Hon tror att trenden att erbjuda något extra kommer att hålla i sig.

– Ja absolut, nu är man van vid det och har börjat tänka ”vad får jag på köpet här”. Jag ser inget negativt i det. Som konsument är det bara tacka och ta emot.

Fakta

Dagisplatser och årshyror

Möbler: NCC:s köpare i Tollare, Nacka, får presentkort på möbler och mat för 100 000 kronor.

Miljöbil: HSB ger bort en bil vid köp av lägenhet i Nynäshamn.

Förskoleplats: Skanska har paxat 54 dagisplatser för sina köpare vid i Annedal i Bromma.

Tre årshyror: (värt 150 000 kronor): Svanberg & Sjögren Bygg hör till de mest generösa för sina köpare i Sundbyberg.