Min lokala hjälte

Allt fler bostäder utsätts för inbrott

Ann-Marie Thörn Eriksson drabbades av inbrott när hon var bortrest. Första känslan var att hon ville flytta. Men nu är hon fast besluten att ingen ska kunna skrämma bort henne.
Ann-Marie Thörn Eriksson drabbades av inbrott när hon var bortrest. Första känslan var att hon ville flytta. Men nu är hon fast besluten att ingen ska kunna skrämma bort henne.
Bostadsinbrotten fortsätter att öka i Huddinge och tjuvarna blir allt mer utstuderade och fräcka.

Ann-Marie Thörn Eriksson i Fullersta är en av 15 som drabbades bara häromveckan.

Hos henne gillrade ­tjuven en fälla.

– Min första känsla var att flytta härifrån. Men nu är jag helt bestämd på att kämpa på. Ingen ska skrämma bort mig, säger Ann- Marie Thörn Eriksson.

På eftermiddagen innan Ann-Maries lägenhet i Fullersta utsattes för inbrott hade några grannar sett en mörkklädd man med huva och halvlångt hår sätta upp lappar på en del lägenhetsdörrar.

Huset Ann-Marie bor i är ett tvåvånings hyreshus med separata ingångar till alla lägenheter. Lapparna, som satts upp med mängder med tejp men bara på husets nedervåningar, hade budskapet att Bredbandsbolaget skulle komma och göra en uppgradering. Husen är anslutna till Comhem och något annat bolag har ingen anledning att göra något där.

– De satte nog upp dem för att se om någon var hemma, säger Ann-Maries dotter Isabelle som var den som kom till lägenheten klockan 6 på morgonen efter inbrottet. Ann-Marie själv var bortrest.

Tjuvarna hade lätt tagit sig in genom att trycka in ett fönster på baksidan av huset som vetter mot Fullerstaparken.

– Jag märkte att något inte stämde när jag kommit in och satt på kaffe. Då upptäckte jag att det var en enda röra i lägenheten, berättar Isabelle.

Alla lådor i vardagsrummet var utdragna och tjuvarna hade dessutom hoppat omkring i sängarna så de var fulla av grus och smuts. Det som var stulet verkar vara noggrant utvalt: elektronik, smycken och en kamera. Annat som skulle kunna vara lika intressant hade lämnats.

Ingen granne, inte heller polisen som bor alldeles bredvid, hade hört eller sett något. Teknikerna som kom efter inbrottet hittade inga spår, tjuvarna hade använt handskar och öppnat dörrar utan att ta i dem.

– Det har varit flera stölder och inbrott här tidigare. Nu ska vi ha möte och bestämma vad vi kan göra, säger Ann-Marie som hoppas att hyresvärden ska öka säkerheten.

Samma vecka som tjuvarna bröt sig in hos henne skedde ytterligare 14 bostadsinbrott i kommunen. Samtliga var riktade mot villor. Sedan årsskiftet har inbrotten ökat markant efter en stadig nedgång under flera år.

Polisen på Södertörn har en speciell grupp som arbetar med bostadsinbrott och har egna tekniker som rycker ut och gör undersökningar.

– Vi har gripit åtminstone 15 misstänkta, berättar Christer Hanser som leder gruppen.

I veckan får de första av dem sina domar, bland annat de som greps på bar gärning vid ett radhusinbrott i Skogås i januari. Andra sitter fortfarande häktade. De löst sammansatta gängen har dock många medlemmar som kan täcka upp för varandra.

Förra måndagen greps fyra unga tjuvar i Fisksätra i Nacka. Tre av de fyra var 16-17 år och den fjärde var under 15 år. Bilen de färdades i hade gänget tagit när de gjorde inbrott i en villa i Stuvsta som stått obebodd en tid sedan innehavaren dött.

I bilen hittades också stöldgods från huset i Stuvsta. Men polisen tror att inbrotten som gjordes i Huddinge den veckan har utförts av olika gärningsmän.

– Det är en kränkning att någon tar sig in och rumsterar om och gräver i lådorna i ens hem. Det här är mitt barndomshem. Jag var helt knäckt efter inbrottet, berättar Isabelle som fick larma sin mamma, polisen och sedan ta hand om allt annat efteråt.

Något hopp om att tjuvarna från Fullersta ska hittas har varken Anne-Marie eller Isabelle. Det de hoppas på är att slippa bli utsatta någon mer gång.

Fakta

107 anmälda i år

Under tiden 1 januari till 28 mars har 107 bostadsinbrott anmälts i Huddinge. Motsvarande period 2011 var antalet 68.

Värst utsatta är villområdena i Stuvsta, Segeltorp och Skogås.

Straffet för bostadsinbrott är 6 månader till 6 års fängelse. Praxis är dock att det stannar på 6-10 månader.

Källa: Polisen