ANNONS

Allt fler e-böcker lånas på bibliotek

Fler biblioteksbesökare lånar e-böcker på biblioteken i Stockholm. Även de tryckta böckerna fick ett uppsving förra året visar färsk statistik.
ANNONS

Samtidigt som försäljningen av böcker minskade förra året ökade utlåningen på biblioteken i Stockholm. Framförallt är det e-böckerna som fortsätter att öka i popularitet.

– Vi märker att fler och fler är intresserade av e-böcker, det är många som frågar oss om dem, säger bibliotekarien Eva Nilsson på Årsta bibliotek.

I dag använder Stockholms stadsbibliotek distributören Elib till digitala böcker. Elib sköter i stort sett all distribution av e-böcker i Sverige och varje lån av en e-bok kostar biblioteken 18-20 kronor.

– Om det är en nyutgiven bok så kan det vara ett ganska bra avtal jämfört med en tryckt bok, men om det är en äldre bok så blir det dyrare, säger Mikael Petrén som är enhetschef för den virtuella enheten på Stockholms stadsbibliotek.

Han tycker dock att dagens utbud av e-böcker på svenska är begränsat.

– Det finns bara ungefär 5 000-6 000 olika titlar på svenska. Som det är i dag kan förlagen också välja att vänta med att släppa e-boken ett tag efter att de har släppt boken till försäljning, utan att biblioteken kan vara med och påverka.

Förra året gjordes över 180 000 e-lån men fortfarande är det de tryckta böckerna som dominerar. Under 2012 lånade stockholmarna över tre miljoner tryckta böcker och av dem var nästan hälften barnböcker.

– Vi har många barnfamiljer i området så bilderböcker är populära hos oss, säger Eva Nilsson.

ANNONS
Fakta

Antalet bibliotekslån 2012

Totalt gjordes 4 131 417 lån på Stockholms stads bibliotek under året, fördelat enligt nedan:

Böcker 3 252 382 lån, därav barnböcker 1 499 717 lån.

AV-media 698 717 lån.

E-medier 180 318 lån.

Källa: Stockholms stadsbibliotek