ANNONS

Allt fler flygplan passerar över Täby

Allt fler plan på väg till Arlanda flyger över Täby.

På tre år har trafiken ökat med 13 procent.
ANNONS

Mellan maj 2012 och maj 2014 flög 34 000 plan över Täby. Det är ungefär 4 000 fler än mellan 2009 och 2011, visar statistik från Swedavia. Ökningen beror delvis på att flygtrafiken ökat rejält de senaste fem åren på grund konjunkturuppgången.

– För Arlandas del handlar det även om en etablering av fler direktlinjer ut i världen. Fler personer väljer att flyga helt enkelt, säger Ulf Wallin, pressansvarig vid Swedavia.

Alla flyg till och från Arlanda passerar inte över Täby. Vädret styr vilka banor och körvägar som planen använder.

– Flygplan måste alltid starta och landa i motvind för att få luft under vingarna. Ambitionen är att störa de boende så lite som möjligt, men är det kraftiga vindar måste man välja den bana som passar bäst. ­Säkerheten går alltid först.

En annan sak som påverkar Täby är Swedavias tester med kurvade inflygningar till Arlanda, då trafiken passerar över främst Viggbyholm, Gribbylund och Täby kyrkby.

– De flyger på ett sätt som folk inte är vana vid och som är väldigt störande för många. Kommunen får in en del klagomål och vi gör allt som står i vår makt för att förhindra en ökning av trafik över Täby, säger miljöchef Gregor Hackman.

Täby kommun har överklagat mark- och miljödomstolens beslut om att tillåta kurvade inflygningar till Arlanda. Frågan kommer att prövas i miljööverdomstolen i höst. Oavsett hur det slutar behöver nog Täbyborna vänja sig vid att fler plan korsar deras himmel.

– Fortsätter utvecklingen och det inte händer något med konjunkturen får man nog räkna med en fortsatt ökning av flygtrafiken, helt klart. Men jag kan inte säga hur mycket det kommer att påverka Täby, säger Ulf Wallin.

Kommunen har små möjligheter att stoppa ökningen, berättar Gregor Hackman.

ANNONS

– Vi är en remissinstans men är bara en part och inte den som i slutändan bestämmer. Det görs av en domstol, helt ovanför våra huvuden.

Fakta

Drygt 217 000 starter och landningar i fjol

Mellan 2009 och 2013 steg antalet passagerare till Arlanda med 30 procent, från 16 miljoner till 20,7 miljoner.

Under samma period ökade också antalet starter och landningar med 13 procent, från drygt 192 500 år 2009 till strax över 217 100 förra året.

Hittills i år har antalet resenärer till och från Arlanda ökat med tio procent och antalet starter och landningar har ökat med sex procent.

Källa: Swedavia

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.