Allt fler går på bio på hemmaplan

Ingegerd och Göran har startat bio i gamla flygbasens matsal.
Ingegerd och Göran har startat bio i gamla flygbasens matsal.
Sländan är på väg att utöka sin museidel.
Sländan är på väg att utöka sin museidel.
Här finns både film- och radionostalgi.
Här finns både film- och radionostalgi.
Det våras för biograferna.

Förra året fick Riksten en ny biograf - och till hösten kan det bli mer film på Murgrönan i Salem.

Botkyrka- och Salemborna börjar hitta tillbaka till biofåtöljen igen. På fem år har antalet biobesök fyrdubblats.

Biografdöden är död. I alla fall i Botkyrka och Salem. På fem år har antalet biobesök i de båda kommunerna ökat från drygt 4 000 till över 17 000. Nu andas till och med den sömniga biografen i Salem morgonluft.

– Vi tror att vi kommer att dra igång med öppna visningar till hösten. I så fall tänker vi matiné och kvällsvisningar på söndagar, säger delägaren Per-Magnus Almqvist på Eurostar AB.

Söndagar är också bästa publikdagen, tycker Göran och Ingegerd Hesselgren som driver nya Biografen Sländan i Rikstens Friluftsstad. Den 28 februari har bion varit i gång i ett år.

– Det har varit mycket prat om biografdöden. Vi blev idiotförklarade av en del när vi startade. Men det har gått fruktansvärt bra, över förväntan, säger Göran Hesselgren.

Från mars till december förra året hade de 2 743 besökare på nio månader.

– Det lugnade ner sig lite under sommaren, men kom ändå folk. Men det har tagit otrolig fart från och med december igen, säger han.

Även Hallunda Folkets hus och Tumbascenen har ökat både antalet visningar och antalet besökare.

– Den största anledningen är tillgången till ”färsk” film genom digitaliseringen av Sveriges biografer, säger Tumbascenens chef Peter Edsbrand.

Tidigare fick mindre biografer ofta vänta länge på de stora filmerna vars rullar fanns i ett begränsat antal. Men de biografer som klarat omställningen till digitalt kan nu ha både världspremiärer och Sverigepremiärer.

Biografen i Salems centrum har de senaste åren gått på sparlåga. Här har det inte varit några föreställningar för den breda allmänheten utan de senaste åren har verksamheten mest bestått i bio för pensionärer på dagtid och för barn och ungdomar på sportlov, höstlov och påsklov.

– Vi har drivit bion i kanske 15-20 år. Till en början hade vi föreställningar två-tre gånger i veckan, men vid övergången till digital teknik hamnade vi i kläm. Antalet filmkopior som gick runt till biograferna minskade, förklarar delägaren Per-Magnus Almqvist.

Men nu tror både delägarna och Film Stockholm som gjort en rapport om biografutbudet i länet att det finns underlag för fler föreställningar i Salem. Salems kommun är också berett att ge stöd till biografen.

– Vi skulle absolut kunna börja visa större filmer på söndagar. Men än är biografen inte gjord för ”öppna” föreställningar. Det bör finnas en riktig kassa och ett utbud av godis för publiken. Vi kommer också att behöva hitta en lämplig maskinist, säger Per-Magnus Almqvist.

Fakta

Antalet besökare 2015

Tumbascenen 9 342

Hallunda Folkets hus 3 500

Biografen Sländan, Riksten 2 743 (9 månader)

Murgrönan, Salem 1 531

Källa: Biograferna