Allt fler ger ut böcker själva

Allt fler med författar­drömmar nobbar de stora förlagen och ger ut sina böcker på egen hand i stället.

Sollentunabon Linda Skugge var en av de första som såg möjligheten.

I slutet av 2007 lanserades sajten Vulkan. Den erbjöd vem som helst möjlighet att skapa, trycka och sälja sina böcker, så kallad print on demand. En av grundarna var författaren, bloggaren och Sollentunabon Linda Skugge.

– I dag är egenutgivna böcker en jättestor marknad, även om ingen trodde det när vi startade, säger Linda Skugge.

Sedan starten har Vulkan gett ut ungefär 20 000 unika titlar och kallar sig för Nordens största bokutgivare. Samtidigt har konkurrerande företag ploppat upp som svampar ur jorden.

– Jag tror att de stora förlagen kommer att köpa upp print on demand-tjänster eller starta egna i framtiden. Det finns en jättestor marknad i dag, säger Linda Skugge.

Själva har hon valt att ge ut sina böcker på en rad olika förlag. En samling krönikor från början av 2000-talet har Vulkan, medan en kokbok är utgiven av Icas bokförlag. Piratförlaget ger ut hennes skönlitterära böcker och i våras kom barnboken ”God natt min katt” på Bonnier Carlsen.

– För 15 år sedan gjorde inte författare så, men i dag är det så bokbranschen fungerar, säger hon.

En oetablerad författare som satsat på egenutgivning är Johan Ingildsen Olsson från Upplands Väsby. Tillsammans med kompisen Sebastian Lindqvist har han skrivit superhjältesagan ”Räven”.

– Vi valde att inte gå till något traditionellt förlag med vårt manus. Det viktiga var att få ge ut boken och sprida lite glädje, säger Johan Ingildsen Olsson.

Några pengar har de inte tjänat, men det har inte heller varit syftet. I stället har de satsat på att sprida boken till vänner och bekanta. Just nu börjar planerna på uppföljaren att ta form.

– Det känns kul att folk har ”Räven” hemma i hyllan. Och så är det lite coolt att ha gett ut en bok, säger Johan Ingildsen Olsson.

Maud Bjarnelind från Sollentuna är en annan författare som står stadigt på egna ben.

2011 gav hon på egen hand ut sin skönlitterära bok ”Sorgens döttrar” och om ett par veckor släpper hon den mer faktabaserade ”Ett hundliv i solen”.

– I dag finns det så många sätt att ge ut en bok på att det inte finns anledning att tveka, säger Maud Bjarnelind.

Den första boken som handlar om alzheimer har sålt en del. Bland annat köpte Alzheimerförbundet in 100 exemplar. Och många har hört av sig till Maud Bjarnelind för att tacka.

– Man blir inte rik på att skriva böcker om man inte heter Jan Guillou. Men att andra läser och tycker om det man har skrivit är väldigt tillfredsställande, säger hon.

Linda Skugge var tidigt ute. 2007 var hon med och lanserade sajten Vulkan där vem som helst kan trycka sin egen bok.

Fakta

Författare som har gjort succé på egen hand

Innebandypira­terna av Sölve Dahlgren har sålt i 4 100 exemplar. Författaren har tjänat 190 000 kronor på sin bokutgivning.

Operation Nordvind av Kaj Karlsson har sålt i 16 000 exemplar och hamnat på topplistan över mest sålda böcker i Sverige.

Midvintermörker av Lars Wilder­äng har sålt i 13 000 exemplar. Efter att ha gett ut boken på egen hand blev författaren upptäckt av ett förlag.