ANNONS

Allt fler gör som Anna – startar eget

Anna Hallgren.
Anna Hallgren.
Allt fler Värmdöbor startar eget. Nära 11 procent fler har registrerat företag i år jämfört med samma period förra året.

För Årets nyföretagare Anna Hallgren var beslutet enkelt.

– Jag kommer aldrig att vara anställd igen, säger hon.
ANNONS

Efter flera år inom hotell- och restaurangbranschen har Grantomtabon Anna Hallgren förvekligat sina barndomsdrömmar. 2013 tog hon klivet ut i det okända och startade egen trädgårdsfirma.

I slutet av oktober korades hon till Årets nyföretagare.

– Nu har jag hittat mitt kall, säger hon.

Hon är inte ensam om att bli sin egen chef. Enligt siffror från Nyföretagarbarometern startades 193 företag i Värmdö under första halvåret av 2015. Det är en 11-procentig ökning jämfört med samma period året innan, då 174 nya företag drogs igång.

– Värmdö kommun har ju inte alltid haft världens bästa rykte för att ha ett bra företagsklimat. Trots det har kommunen legat på topp tio-listan år ut och år in. Folk startar företag här, folk är entreprenörer. Det beror dels på att Värmdö är en inflyttningskommun och sedan är det så att ju längre ut du kommer i en skärgårdskommun desto mer påhittig måste du vara, säger Lars Carpelan på Nyföretagarcentrum, som erbjuder rådgivning till nya företagare med näringslivets och kommunens stöd.

Siffror visar också att många nyetablerade företag anställer inom tre år.

– Man börjar som soloföretagare, men sedan börjar det gå bra och redan efter tre år så är man i snitt två personer i företaget, en företagare och en anställd. Det är jätteviktigt för sysselsättningen, för att det ska finnas jobb där man bor, säger Lars Carpelan.

Lars Berlin, kommunens näringslivschef, gläds över siffrorna, men är inte förvånad. Han menar att Värmdöborna präglas av entreprenörskap.

– Värmdö är av tradition en kommun när det startas mycket nya företag, det är vår ryggrad, säger han.

ANNONS

En ny smygande trend är att allt fler nysvenskar står bakom nyföretagandet. Bland dem som vänder sig till nyföretagarcentrum är var tredje person utlandsfödd.

– Det är en stor skillnad mot för fyra år sedan. Då var 9 procent utlandsfödda, nu är det 30 procent, säger Lars Carpelan, som tror att siffrorna kommer att öka.

– Bland de flyktingar som vi tar emot kommer många att ha lust och vilja att starta eget, så jag är ganska säker på att företagandet kommer att öka ännu mer.

Anna Hallgren är med nöjd med tiden som egenföretagare.

– Det har faktiskt gått jättebra. Jag älskar verkligen att hålla på i trädgården och dessutom kan jag leva på det. Jag kommer aldrig att gå tillbaka till att vara anställd igen, säger hon.

Fakta

Tips till dig som vill starta eget

Våga göra verklighet av drömmar.

Läs på om hur det är att vara egenföretagare.

Gå på kostnadsfria rådgivningar, som bland annat finns via nyföretagarcentrum och Arbetsförmedlingen.

Anlita proffs till bokföring och andra administrativa uppgifter. Gör inte allt själv.

Var snål i början tills företaget börjat generera inkomster. Köp inte dyr firmabil direkt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.