Min lokala hjälte

Allt fler handlar second hand

Linda Lundqvist med barnen Alice och Charlie på jakt efter begagnade kläder och leksaker som passar. De handlar ofta secondhand.
Linda Lundqvist med barnen Alice och Charlie på jakt efter begagnade kläder och leksaker som passar. De handlar ofta secondhand.
Blocket är hett och i Täbys två butiker för använda barnsaker märker man av begagnattrenden. Allt fler väljer second hand och ser inget problem med att sakerna har använts av någon annan innan.

Det är en kall och blåsig höstdag och på parkeringen vid Marknadsvägen skyndar sig folk för att snabbt komma in i värmen. Men inne i second hand-butiken Liten och stor är det varmt och färgglatt. Här dignar galgarna och klädstängerna över av overaller, tröjor, jackor och byxor i alla regnbågens färger. Nu vill alla ha varma kläder till barnen.

– Vår försäljning är verkligen säsongsbetonad, berättar ägaren Mona Carlberg. Vi har utökat verksamheten sedan starten för tio år sedan men lokalerna är de samma. Så vi kan bara ta emot sådant som passar för den aktuella säsongen.

En av kunderna denna dag har egen erfarenhet i branschen.

– Jag drev en butik för begagnade barnkläder i Växjö i fem år, berättar Linda Lundqvist. Just barnkläder är extra bra eftersom barnen hela tiden växer och sällan hinner slita ut dem.

Hon är här med sina barn, Alice 8 år och Charlie 9 månader. Eftersom hon har släkt som bor på Marknadsvägen kommer hon hit regelbundet och det var den här butiken som stod modell när hon skapade sig egen verksamhet.

– Här är allt fräscht och välsorterat. Det gör att det är lätt att hitta fina saker. Jag tycker om att handla second hand även till mig men blir fort trött om det är rörigt eller kläderna har fläckar eller hål.

Medan hon går runt i butiken hinner Charlie somna i bärselen och Alice hitta både barbiedockor och en lång rosa sagoklänning. Själv har hon armarna fulla av kläder.

Butiken Kid2kid är inriktade på saker för barn, såväl leksaker som annan form av utrustning, vagnar och barnstolar bland annat. Christine Tanner har drivit butiken med en kollega i 16 år. Även där blir kunderna och inlämnarna allt fler.

– Man märker att folk är lite mer medvetna nu. Förutom föräldrar och mor- och farföräldrar kommer det ganska många samlare hit. De har sett Antikrundan och vet vad de vill ha.

Hon märker också att många vill köpa leksaker till sina ­barnbarn.

– De kommer hit för att ha roliga saker till barnbarnen både hemma och på landet.

Såväl Christine som Mona har dock ett tips till alla oss som samlar på oss en massa saker på vinden och i källaren. För oavsett om det gäller kläder eller leksaker så blir de gamla och omoderna fort. Och svåra eller omöjliga att sälja.

Fakta

Varför handlar du seconhand-kläder?

Cecilia Avellan-Hultman, 37 år, Gribbylund: ”Onödigt köpa allt nytt. Många kläder tål att användas igen. Det finns en större medvetenhet nu, mindre slit och släng.”
Diana Maguina, 45 år, Ella gård: ”För att det är bra för miljön och billigt. Jag både lämnar in och handlar. Allt fler köper secondhand, det är inte fult längre.”
Charlotta Kernehed, 37 år, Åkersberga: ”Jätteonödigt att köpa allt nytt till barnen. De har sina kläder så kort tid. Jag köper second hand om det finns, annars nytt.”
Maria Kullenberg, 43 år, Sollentuna: ”Bra att köpa säsongsgrejer här. Som till halloween till exempel. Brukar lämna in saker också. Jag tycker det är bra att återanvända saker.”