ANNONS

Allt fler hemmafixare försöker leka elektriker

En icke-fackmässig elinstallation kan tyckas fungera, men är kanske inte säker i långa loppet.Foto: Jan ekman
En icke-fackmässig elinstallation kan tyckas fungera, men är kanske inte säker i långa loppet.Foto: Jan ekman
Sommaren innebär högsäsong för alla hemmafixare. Men när amatörer ger sig på elinstallationerna kan det bli dyrt – och rent av livsfarligt.

– Antalet felaktiga elinstallationer ökar, säger Jan Siezing på branschorganisationen EIO.
ANNONS

Bygg gärna om altanen själv – men låt en fackman ta hand om infravärmen.

Det rådet ger Elektriska installatörsorganisationen (EIO). Enligt organisationen upptäcker personalen allt oftare felaktigt installerad el, så kallad ”fulel”.

Bakom ökningen ligger gör-det-själv-trenden och ljussättning som en del av inredningen har blivit vanligare menar Jan Siezing.

– Fler och fler prylar för att automatisera hemmet går lätt att köpa där det säljs andra gör-det-själv-varor. Jag tror att allmänheten tänker ”finns det här så kan jag göra det själv”, säger han.

– En normalhändig person kan installera elen så att det fungerar, men det går inte att garantera att det är säkert över tid.

Hantverkare som inte är elektriker men som ändå passar på att installera el när de bygger om hemma hos folk har också blivit vanligare, menar Jan Siezing.

– Som kund är det svårt att kontrollera om personen har rätt kompetens. Vi skulle vilja att staten inför en legitimation, liknande den som läkare har.

Den vanligaste fulelen hittar man i taket. Felaktigt infällda spotlights kan lätt orsaka en brand om jobbet inte är rätt gjort. I golvet är det också vanligt med fulel – när man lägger nytt klinkergolv kan man enkelt köpa golvvärme och installera.

För den som går i husköpstankar kan det vara en god idé att beställa en elbesiktning av en EIO-ansluten fackman. I den vanliga besiktning som görs brukar inte elen ingå.

ANNONS

– Det finns inte kompetens för det. Vi försöker få mäklare och försäkringsbolag att börja komplettera besiktningarna så att elen är trygg, säger Jan Siezing.

Vilka typer av elarbeten kan man då göra själv?

– Generellt kan man säga att du kan byta saker som är trasiga Går ett vägguttag sönder kan du se hur det är fastsatt och skruva dit ett nytt likadant. Men du måste stänga av elen först, säger Jan Siezing.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.