ANNONS

Allt fler i kö till hyreslägenheter

Vaigale Uzneviciute trivs med ljuset och rymden i den nya lägenheten.
Vaigale Uzneviciute trivs med ljuset och rymden i den nya lägenheten.
Kötiden för en hyres- rätt på Lidingö ökar. Samtidigt minskar antalet kontrakt som förmedlas via bostadskön.

Men Vaigale Uzneviciute fick lägenhet efter fyra år.

– Jag hade tur, säger hon.
ANNONS

Det var en slump att Vaigale Uzneviciute hamnade på Lidingö. Hon fick en lägenhet på bostadshotellet Fyrvaktaren för åtta år sedan. Då ställde hon sig i Stockholms stads bostadsförmedlings kö och efter fyra år fick hon en lägenhet i Käppala.

Fyra år senare blev hon och hennes sambo sugna på större bostad, och i höstas fick de ett nytt kontrakt på en tvåa i Sticklinge efter bara några månaders letande.

– Jag var förvånad över att det gick så bra, säger Vaigale Uzneviciute.

Lägenheten annonserades ut mitt i sommaren, vilket kan ha spelat in.

– Jag märkte redan på visningen att det var få som kom och tittade.

Förra året förmedlade Stockholms stads bostadsförmedling 58 lägenhetskontrakt via sin kö. Det är det lägsta antalet förmedlade kontrakt på fem år. Antalet fastighetsägare som Stockholms stads bostadsförmedling förmedlar åt har också minskat.

Samtidigt har kötiderna ökat till i snitt drygt sex år. Det är den längsta snittkötiden på flera år och det är också ett år längre än snittkötiden i andra kommuner i länet, Stockholm borträknat. Men det går ändå snabbare att få lägenhet på Lidingö än i Stockholms innerstad, där i princip ingen får kontrakt före åtta års kötid, enligt Stockholms stads bostadsförmedlings statistik.

Sammanlagt finns cirka 7 200 hyresrätter i flerbostadshus på Lidingö. Men just nu planeras för ytterligare 40-tal hyreslägenheter i Brevik, och i Dalénum planerar även JM att bygga 220 hyreslägenheter. Alla dessa lägenheter kommer att förmedlas via bostadskön.

– Vi har börjat rita på det första kvarteret och hoppas kunna börja bygga om ett år, säger Olof Pettersson Herold, projektledare.

ANNONS

I första etappen byggs mellan 110 och 140 hyresrätter, som blir inflyttningsklara 2015. Husen byggs vid Agas nya huvudkontor och kommer att ligga intill det butiks- och gångstråk som ska byggas.

– Det blir ett fint kvarter att bo i, säger Tomas Jonson som projektleder bygget.

När Dalénum klubbades ville Vänsterpartiet på Lidingö att 50 procent av bostäderna skulle vara hyresrätter, men så blev det inte.

– Tack och lov blir det ändå 220 stycken. Och det är bra när privata företag vill bygga hyresrätter, men det som är synd är att det ofta blir väldigt dyra hyror, säger Jonas Lundgren (V), talesperson.

Vänsterpartiet vill att Lidingöhem ska använda sitt överskott till att köpa in eller bygga fler fastigheter och att alla nya lägenheter som byggs ska vara hyresrätter.

– Allmännyttan måste ta ett större ansvar, för den har större möjlighet att reglera hyror på ett sätt så unga människor kan bo kvar på Lidingö. Annars riskerar ön att bli en ”gated community” för pensionärer, säger Jonas Lundgren.

Men Paul Lindqvist (M) kommunalråd i Lidingö tycker att Lidingö har en ganska bra blandning av bostadstyper.

– Det finns ingen tanke på att Lidingöhem ska bygga nytt. I nyproduktion finns det små förutsättningar för att lösa kommunens behov eftersom nya lägenheter är dyra lägenheter, säger han.

Men däremot så finns det möjlighet för Lidingöhem att köpa i befintligt bestånd – om det de köper kan fylla den här typen av funktioner, menar Paul Lindqvist.

– Just nu tror jag inte det finns något lämpligt objekt, med inget hindrar att de gör det, säger han.

Fakta

Svårast i Käppala

Genomsnittlig kötid för en hyresrätt 2010 och 2011:

Källa: Stockholms stads bostadsförmedling

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.