Allt fler klagomål på skräpiga gator

Här på Polhemsgatan har flaskor, burkar och till och med en soppåse blivit liggande. Helena Wendin tycker det ser trist ut.
Här på Polhemsgatan har flaskor, burkar och till och med en soppåse blivit liggande. Helena Wendin tycker det ser trist ut.
Fimpar, glassplitter och ölburkar – nedskräpningen i Stockholm växer.

På Kungsholmen ökar klagomålen mest, med nästan 70 procent fler första halvåret i år mot i fjol.

Nu höjs röster om att p-vakter ska kunna bötfälla nedskräpare.

– Problemet är stort, människor upplever att det är mycket mer skräp nu än för några år sedan, säger Johanna Ragnartz, vd på organisationen Håll Sverige Rent.

Sommar – då kommer engångsgrillen och bag-in-boxen fram och på morgonen ses resterna efter nattens fester i parker och på torg och gator.

Nedskräpningen av Stockholm växer och på Kungsholmen har anmälningarna ökat med 70 procent. Det gör stadsdelen till den värst drabbade av alla i innerstaden.

Fram till 1 juli i år har trafikkontoret haft 427 ärenden som rört renhållning och nedskräpning, främst längs gator – mot bara 252 för motsvarande period i fjol.

Och det handlar om allt ifrån överfulla papperskorgar, glassplitter och ölburkar till byggmaterial som inte fraktats bort.

– Vi har en ökad konsumtion och rör oss mycket mer utomhus. Dessutom finns det någon sorts allmän tanke att man inte tar ansvar för att det är en gemensam plats, säger Ragnartz.

På Polhemsgatan nära Fridhemsplan ligger en soppåse, skräp och burkar i planteringen. En champagneflaska har stått kvar på trottoaren i flera dagar, berättar närboende Helena Wendin.

– Det är förskräckligt att det är så skräpigt ute och lite märkligt att man inte plockar upp efter sig. När folk varit ute och festat på kvällarna brukar det ligga en hel del skräp här.

Även i parker och grönområden växer skräpmängden. Sedan fyra år tillbaka kan polisen skriva ut böter för nedskräpning men den nya lagen fungerar dåligt – bara tre böter skrevs ut i Stockholm mellan januari och maj i år.

I en ny motion till kommunfullmäktige vill oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) se över lagstiftningen och ge ordningsvakter möjlighet att bötfälla skräpsyndarna.

Ett förslag som även välkomnas av Johanna Ragnartz.

– Man måste ta någon på bar gärning och polisen kan inte alltid vara ute och patrullera. Vi tycker att kommunen ska ta över ansvaret, de har personal som ofta är ute och rör sig som till exempel parkeringsvakter, säger hon.

En orsak till ökningen kan bero på att fler anmäler via den nya ”Tyck till”-appen, menar Krister Mandorff, enhetschef på Trafikkontoret.

– Gör man det lättare att an-mäla så kommer fler passa på att göra det. Nu kan allmänheten gå in direkt på hemsidan och med ett enkelt knapptryck säga till om det är skräpigt på en plats, säger han.

Det är förskräckligt att det är så skräpigt ute.Helena Wendin

Fakta

Så mycket anmäls i stan