Min lokala hjälte

Allt fler kvinnor i snabblånsfällan

Allt fler hamnar hos Kronofogden på grund av snabblån som de tagit men inte kan betala.

Och den största ökningen står kvinnorna för, deras skulder har sjudubblats på två år.

Ökningen av obetalda sms-lån märks över hela landet. I Täby ökade skulderna med 37 procent från 2011 till 2012. Under förra året hamnade 147 Täbybor hos Kronofogden med obetalda skulder från snabblån, till exempel sms-lån. I genomsnitt hade de lånat 4 100 kronor.

Tvärtemot hur det var när snabblånen först lanserades, så är det inte längre ungdomarna som väger över bland de skuldsatta. Antalet unga Täbybor, mellan 18-25 år, som hamnar hos Kronofogden för obetalda snabblån har dock varit stabilt de senaste tre åren.

– För väldigt många unga blir det här ett hinder in i vuxenlivet. Får man en betalningsanmärkning så har man svårt att skaffa bostad, jobb, telefonabonnemang och väldigt mycket annat som vi ser som självklarheter, säger Jan Åkerlund på Kronofogden.

I Täby är det framförallt kvinnor i åldern 36-45 år som står för den största ökningen. I den gruppen har antalet snabblånsskulder mer än sjudubblats på två år.

I och med det har kvinnorna gått ikapp männen och när man jämför alla åldersgrupper syns ingen större skillnad mellan könen.

Efter en kampanj från konsumentverket, som tvingade snabblånsföretagen att vara tydliga med den faktiska kostnaden för lånet, så minskade antalet obetalda snabblån i landet under 2010. Men nu har alltså skulderna skjutit i höjden igen.

– Det har tillkommit väldigt många fler aktörer på den här marknaden, säger Jan Åkerlund på Kronofogden.

Fakta

Obetalda snabblån i Täby

Källa: Kronofogden