Allt fler råkar ut för cykelstölder

”Vi skulle lämnat cykeln här om det känts tryggt”, säger Christian Karlsson som just är i färd med att hämta sin frus cykel vid Tullinge station.
”Vi skulle lämnat cykeln här om det känts tryggt”, säger Christian Karlsson som just är i färd med att hämta sin frus cykel vid Tullinge station.
Tullinge station toppar, tillsammans med Tumba centrum, statistiken över cykelstölderna i Botkyrka.

– Det känns inte tryggt, säger Tullingebon Christian Karlsson.

Christian Karlsson är just på väg att ta hem sin sambos cykel från pendeltågsstationen i Tullinge. De vill inte ha den stående där under dagen.

– Hade vi känt att det var säkert så hade vi ju lämnat cykeln. Det har varit en hel del cykelstölder här, säger han.

Förra året stals 173 cyklar i Botkyrka, jämfört med 110 cykelstölder 2009 och 133 under 2008. I Salem stals 49 cyklar förra året, också det en ökning från tidigare år.

Polisen ser ingen särskild anledning till varför brotten ökar, men menar att det kan svänga lite från år till år.

– Det finns ligor som specialiserat sig på att samla på sig cyklar som de säljer nu när säsongen kommit i gång, säger Lars-Göran Strid vid Södertörnspolisen.

Flest stölder 2011 skedde vid pendeltågsstationerna i Tullinge och Tumba, enligt polisens statistik. Inte oväntat, med tanke på den stora koncentrationen av cyklar vid stationerna.

Ytterligare en plats sticker ut: Alhagsvägen i Alby. Enligt Lars-Göran Strid har polisen i Alby på senare tid sett en trend där cyklar plockas sönder i smådelar och sedan byggs ihop med andra cyklar.

För den som inte vill bli av med sin dyrgrip finns några enkla råd att följa, enligt Strid.

– Skaffa ett bra, godkänt lås, lås fast cykeln i något och lämna den inte ute över natten.

Fakta

Är du orolig när du ställer ifrån dig cykeln?

Ulla Vikicco, Tullinge:

”Jag har inte blivit av med någon cykel, gudskelov. Den här gamla cykeln är inget att stjäla. De år jag har kvar cyklar jag på den.”
Kai Rauhansalo, Tullinge:

”Dagtid är jag inte orolig, jag har medvetet en dålig cykel. En annan cykel blev stulen, men den stod här länge, nästan en månad.”
Moa Forsberg, Tullinge:

”Jag parkerar här varje dag, men har inte råkat ut för någon cykelstöld. Dagtid oroar jag mig inte, men på natten skulle jag kanske det.”
Henrik Nordin, Tullinge:

”Förra sommaren stals en av familjens cyklar här, men med den här äldre cykeln jag har känns det ganska tryggt. Jag parkerar här varje dag.”