ANNONS

Allt fler söker till kommunens skolor

När elevernas preliminära val till gymnasiet i höst räknats samman står det klart att Botkyrkas tre gymnasieskolor tillhör vinnarna.

Söktrycket har ökat med tolv procent sedan i fjol.
ANNONS

– Trenden är att kommunens ungdomar i högre utsträckning väljer bort friskolor och i stället satsar på en kommunal skola i eller utanför Botkyrka, säger Alf Solander, rektor på Tumba gymnasium.

Varje år gör elever i årskurs nio ett preliminärt val till gymnasieskolan, för att skolorna ska kunna förbereda sig och planera. Det slutliga valet sker senare i år.

– Vi är särskilt glada över att teknikprogrammet och finansekonomiska går så bra. Men även byggprogrammet vid TG-Skyttbrink går som tåget med 1,7 sökande per plats, säger Alf Solander som tänker fira genom att ordna tårtkalas för elever och lärare.

En del av det ökade söktrycket kan förklaras med att antalet nior ökat något på ett år, men även andra saker bidrar.

– En del nedläggningar som har varit på friskolor har inte gått spårlöst förbi, säger Alf Solander.

Han menar att en kommunal skola har en annan stabilitet.

– Den skola man börjat på kommer att vara kvar. Det finns inte ens på världskartan att den plötsligt skulle läggas ned.

Tullinge gymnasium lockar också fler. Naturvetenskapsprogrammet har 108 sökande, en ökning med nästan 20 procent från förra året enligt Anna Widing Niemelä, rektor.

– Jag har ingen annan förklaring än att vi levererar en väldigt bra skolprodukt.

ANNONS

Likadant är det på S:t Botvids gymnasium.

– Det är sant att skolan har haft några svaga år när det gäller sökresultaten, men äntligen ser vi en tydlig ökning från 101 till 128 förstahandssökande, säger Malin Winblad, rektor.

Fakta

Fler söker kommunala skolor

ANNONS