Allt fler startar eget i Tyresö igen

Peter Pikulik är en av många företagare som startat upp i Tyresö sista tiden. I förra veckan lanserade han sin första öl. ”Jag gillar varia­tionen, ­någon dag brygger jag, någon dag fyller jag flaskor, någon dag sysslar jag med försäljningen” , säger han.
Peter Pikulik är en av många företagare som startat upp i Tyresö sista tiden. I förra veckan lanserade han sin första öl. ”Jag gillar varia­tionen, ­någon dag brygger jag, någon dag fyller jag flaskor, någon dag sysslar jag med försäljningen” , säger han.
Nyföretagandet fortsätter att gå upp i Tyresö.

Medan de stora företagen måste se sig om efter andra platser, talas det om en pånyttfödd entreprenörsanda bland småföretagarna.

– Stockholm har väldigt bra vatten och Tyresö­ ligger strategiskt bra till för mig, säger öl­bryggaren Peter Pikulik.

Antalet nystartade företag i Tyresö­ är på uppgång igen, efter dippen 2012 och 2013.

Tendensen har fortsatt under­ 2015, berättar Nyföretagarcentrums chef Lars Carpelan.

– Hittills i år har lika många startat upp företag efter rådgivning, som under hela 2014. Ännu fler går från ord till handling. Kanske är det lite mer optimism. Är du baserad i Tyresö så kan du ju faktiskt ha en marknad över hela länet, säger han.

Var tredje person som startar företag via Nyföretagarcentrum Tyresö har utländsk härkomst och det är fler kvinnor än män som startat företag hittills i år, 55 procent. Passionen till det vi älskar, är ofta orsaken till att företaget startas.

Kärleken till ölet fick Peter Pikulik att lämna jobbet som produktutvecklare och bli ölbryggare på heltid.

Sedan årsskiftet driver han mikrobryggeriet PKLK bryggeri i Trollbäckens industriområde.

Han brygger 500 liter åt gången inne i sin 145 kvadratmeter stora lokal, där han även har kontor. Förra veckan hade han debutlansering på Systembolaget i Tyresö för sitt första öl – en amerikansk pale ale av hipp hantverkarkaraktär.

Vi träffade honom i bryggeriet.

– Vattnet i Stockholm är jätterent och perfekt för ölet, men malt och humle köper jag från Tyskland. Det är svårt att få tag på i Sverige om man inte är något storbryggeri eller har vassa armbågar.

Peter är en typisk Tyresöföretagare – han jobbar med livsmedel, är högutbildad och driver själv sin verksamhet.

Enligt kommunen finns i dag över 1 000 aktiva småföretag i Tyresö. För större företag är det svårare.

Bristen på mark och lokaler sätter stopp.

– Behöver du som företagare en lokal i Tyresö är det ju inte bara att knäppa med fingrarna och hitta en lokal, säger Lars Carpelan.

Men han ser potential för nya företag i nya utrymmen runt Tyresö centrum om några år.

– Jag tror på en hel del ny butikshandel i bottenplan på de nya bostadsfastigheterna som byggs. Handelsföretagen ökar kraftigt nu i Tyresö. De utgör 40 procent av allt företagande i dag mot 22 procent 2014.

Hittills i år har lika många startat upp företag efter rådgivning, som under hela 2014.Lars Carpelan, Nyföretagarcentrums

Fakta

Runt 300 nya företag varje år

Antalet nyregistrerade företag i Tyresö (lagerbolag borträknade)

Källa: Nyföretagar­centrum ­Tyresö

& Nyföretagar­barometern