Allt fler startar egna insamlingar

Jonas Bergström ska springa de 853 kilometrarna från Gamla stan till Piteå på 20 dagar.
Jonas Bergström ska springa de 853 kilometrarna från Gamla stan till Piteå på 20 dagar.
Rapporterna från flyktingskrisen i Medelhavet strömmar in och fler och fler väljer att agera.

Jonas Bergström från Gamla stan är en av dem som har startat en egen insamling via Röda korsets hemsida.

Allt fler väljer att starta privata insamlingar för att samla in pengar till de som är på flykt i Europa. Via Röda korset kan man starta en egen insamling. Där har hittills 400 insamlingar till förmån för flyktingkatastrofen startats, och cirka 3,3 miljoner samlats in.

– Folk bryr sig på ett sätt som vi inte har sett tidigare. Det är helt fantastiskt, säger Nils Nilsson som är projektledare på Röda korset.

Johan Bergström, 31, från Gamla stan är en av dem som bestämde sig för att han ville göra något. Han startade en insamling via Röda korset, och för varje hundralapp som sätts in på kontot springer han en kilometer.

Målet är att ta sig till konferensen ”Ljusets kraft” i Piteå den 1 oktober.

– Det blir 20 maraton på 20 dagar, sammanlagt 853 kilometer. Det kommer definitivt att bli en tuff utmaning, men jag springer för liv. Jag har fått ett enormt gensvar och redan innan jag sprang iväg var insamlingsmålet nästan nått, säger han.

I torsdags bar det av. Planen är att springa två mil på förmiddagen och två mil på eftermiddagen. Med sig har Jonas Bergström en minimal packning; en sovsäck, ombyte, ett par skor och energigel. Från början hade han tänkt tälta, men allteftersom har många hört av sig och erbjudit både mat och sovrum längs vägen.

– Det känns jättekul att så många har engagerat sig. Jag kommer att få lite sällskap längs vägen av kollegor som också ska till konferensen i Piteå. Det blir en utmaning att hålla igen på tempot i början, men det måste jag göra om jag ska orka hela vägen.

Och pengar är vad som i första hand behövs just nu. Röda korset skickar inte ner kläder till dem som flyr, utan de kläder som skänks till organisationen säljer man i stället i sina butiker.

– Vi tycker självklart att alla engagemang är bra och det är fantastiskt att se. Men det finns fördelar att vända sig till organisationer som har ett 90-konto. Vi har etablerade kanaler och processer och ser till att hjälpen verkligen kommer fram, säger Nils Nilsson.

Att starta en egen insamling kan vem som helst göra på Röda korsets hemsida. Där kan man också välja vilket ändamål man vill att pengarna ska gå till.

– Just nu har vi specialstartat en insamling till flyktingkatastrofen. Pengarna går till bland annat akut nödhjälp såsom mat, vatten och hygienpaket, säger Nils Nilsson.

Fakta

XXXX

Fakta