Allt fler tar vaccin mot influensa

Nu är det dags att vaccinera sig mot årets influensa.

Ännu vet man inte hur hårt influensan kommer att slå. Men äldre och gravida att vaccinera sig.

– Vaccinet har blivit accepterat igen, säger Malin Witz, enhetschef på Täby vårdcentral.

November är här och snart står influensatiden för dörren. De första influensafallen brukar komma i december och sedan är toppen i februari och mars. Runt hundra tusen personer i Stockholms län drabbas varje år. Stockholms läns landsting erbjuder gratis vaccinering till alla som befinner sig i en riskgrupp mellan den 3 november och 29 februari.

För de flesta innebär influensa att man blir febrig, snuvig, får huvud- och ledvärk och får stanna hemma någon vecka. Men hos exempelvis värre kan de leda till allvarlig sjukdom och till och med vara livshotande. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer över 65 år, gravida kvinnor i andra eller tredje trimestern och personer med vissa kroniska sjukdomar vaccinerar sig. Alla som vårdar eller bor med någon med kraftigt nedsatt immunförsvar rekommenderas också vaccination.

Om årets influensa blir av det lindrigare slaget eller kommer att slå hårt är ännu ovisst.

– När man tittar på hur det sett ut på södra halvklotet är det olika varianter som dominerar i exempelvis Australien och Sydamerika. Men de stammar som ingår i de influensorna ingår i vaccinet, säger Mia Britting, mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten.

Förra vinterns influensa var ovanligt intensiv och drabbade många. Det kan innebära att många har ett bra skydd, eftersom den som haft influensa får ett skydd som räcker i flera år – men bara mot samma influensavariant. Vaccinskyddet räcker bara några månader och måste förnyas varje år.

Vaccineffekten för säsongsinfluensa är inte hundraprocentig, men vaccinet gör ofta att sjukdomen blir lindrigare hos dem som ändå drabbas. Vaccinet skyddar mot svår sjukdom och död.

På vårdcentralen i Täby köade ett 70-tal personer förra tisdagen när vaccinationskampanjen började.

– Än så länge finns det gott om vaccin, säger Malin Witz, enhetschef och distriktssköterska på vårdcentralen.

Hittills har det mest varit 65-åringar och äldre men även gravida och personer med vissa kroniska sjukdomar har fått vaccin.

Dubbelt så många köar i dag för vaccinet på vårdcentralen än för några år sedan.

– Många tappade förtroendet för det vaccin som kom efter svininfluensan 2009 eftersom det då fortfarande innehöll ämnen som orsakade narkolepsi, sömnsjuka. Men under de senaste åren har allt fler vaccinerat sig. Många värdesätter ändå det skydd som vaccinet ger, säger Malin Witz.

Tänker du vaccinera dig mot influensan?

Björn Larsson, pensionär, Liljeholmen:

– Nej, jag hade inte tänkt ta sprutan för jag har aldrig blivit drabbad av influensan. Men jag vet att säsongen är på gång eftersom vintern närmar sig.
Nada Amer, 19, jobbar och studerar, Åkersberga:

– Jag kände inte till att man kan få vaccin mot influensan förrän du berättade det för mig. Just nu har jag influensa så jag vet inte om jag kan ta sprutan. Men jag ska höra med vårdcentral för jag blir lätt sjuk.
Simon Lasses, 20, jobbar och studerar, Stora Essingen:

– Nej, jag tror inte det för jag brukar sällan bli sjuk. Det händer kanske någon gång om året, hostar lite någon vecka och det går över.
Margaretha Persson, pensionär, Vasastan:

– Ja, det tänker jag göra. Jag har fått kallelse från vårdcentralen och ska vaccinera mig så fort jag kan. Det är bland annat av hälsoskäl som jag måste skydda mig mot influensan.
Amanda Kvarnfors, 23, optikerassistent, Liljeholmen:

– Nej, jag tror inte det. Jag brukar klara mig. Tror att risken för att få influensan är ganska liten. Och blir man sjuk så får man väl stå ut med det.