ANNONS

Allt fler unga stockholmare säger nej till alkohol

Runt dubbelt så många unga Stockholmare avstår från alkohol i dag jämfört med för tio år sedan.
Runt dubbelt så många unga Stockholmare avstår från alkohol i dag jämfört med för tio år sedan.
Fler unga än någonsin låter bli att dricka alkohol och röka. Samtidigt mår allt fler unga tjejer psykiskt dåligt.
ANNONS

Siffrorna redo­visas i Stockholmsenkäten, en undersökning som staden gör vartannat år bland nionde­klassare och elever som går i årskurs två på gymnasiet. Eleverna får bland annat svara på frågor om alkohol, droger och psykisk hälsa.

Årets undersökning visar på rekordlåg användning av både alkohol som tobak. Andelen elever som uppger att de varken röker eller snusar är den lägsta sedan undersökningarna började 1998, enligt staden.

– Det är jättepositivt. En trend som vi också ser nationellt, säger Åsa Lindhagen (MP) socialborgarråd.

Var fjärde flicka i årskurs två på gymnasiet uppger att de röker dagligen eller ibland, motsvarande andel bland pojkarna är 22 procent. För fyra år sedan var siffrorna 37 respektive 27 procent.

Allt fler unga spolar även kröken. Mer än hälften, 6 av 10, av niondeklassarna och var tredje gymnasieelev i årskurs två uppger att de inte dricker någon alkohol. Vilket är ungefär dubbelt så många nyktra ungdomar som för tio år sedan.

Något som däremot är mera oroande är den psykiska ohälsan som är på rekordhöga nivåer – och skillnaderna mellan flickor och pojkar är stor. Runt 40 procent av flickorna och 17 procent av pojkarna uppger att de väldigt ofta eller ganska ofta är ledsna och deppiga utan att veta varför.

– Det är en utveckling som går åt fel håll vilket är väldigt oroande. Att 40 procent av tjejerna mår dåligt är en siffra som jag studsade till inför, det är en viktig jämställdhetsfråga, säger Åsa Lindhagen.

Vad ska ni göra för konkreta åtgärder?

– Jag tror mycket på elevhälsan. Den har det inte satsas på som det borde. Vi har i årets budget avsett pengar så att varje skola ska få ett eget elevhälsoteam. Satsa på dem som möter de unga i skolan, säger Åsa Lindhagen.

ANNONS

När det gäller narkotika har användandet legat någorlunda stabilt de senaste tio åren. 9 procent av niorna och 25 procent av eleverna i årskurs två uppger i årets enkät att de prövat narkotika, cannabis är den vanligaste formen av drog som ungdomarna testat. När de gäller mer regelbunden användning av narkotika kan man se en tendens till ökning för pojkar i gymnasiet, från 7 procent för tio år sedan till 12 procent i år.

10 074 elever svarade på Stockholmsenkäten på 197 skolor. Svarsprocenten är 78 procent. Undersökningen görs för att kartlägga och förebygga. I höst presenteras resultatet för varje stadsdel.

Fakta
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.