Allt fler väljer second hand

Värmdöbornas intresse för second hand har ökat – det känner vitt skilda butiker som Pinocchio och Guldkanten av.

Men Keedos tvingas ändå lägga ner – och populära Sport Recycling flyttar till Nacka.

Ettårige Frej Wallin känner troligen inte till Ralph Lauren. Men hans pappa, Jens Johansson, är nöjd. Han har just hittat en blå, vadderad höstjacka med det märket i second hand-butiken Pinocchio i Gustavsbergs hamn. Priset för det helt oslitna märkesplagget är 295 kronor. Överkomligt, tycker Jens Johansson.

– Barn växer snabbt och second hand är ett bra sätt att köpa fina, fräscha kläder lite billigare, säger han, provar plagget på sonen och konstaterar:

– Den är lite stor så det blir nog en vårjacka i stället.

Pinocchio har funnits i tolv år, sju av dem i Gustavsbergs hamn. Hit hittar kunder lång utanför Stockholm, och ägaren, Birgitta Djurberg, märker av ett ständigt ökande intresse.

– Förr var det lite hysch hysch om man köpt second hand. Nu är folk stolta istället. De vet att det är bra för miljön och att gifter tvättats ur barnkläderna, säger hon.

Birgitta Djurberg säljer dam- och barnkläder och är specialiserad på märkeskläder, framför allt när det gäller vuxenplagg. Här hittar man allt från Odd Molly-kappor och Filippa K-tröjor till Lexingtonjackor och Moschino-kavajer. Superfräscht är hennes nyckelord.

Helt och rent är det också hos Guldkanten på Hästhagsterassen. Annars är det en helt annan typ av andrahandsbutik. Här arbetar ett gäng pensionärer ideellt och plaggen, som dignar i hyllorna, kostar sällan mer än några tior.

Denna förmiddag är Britt Mörtstedt här, på jakt efter en jacka till sitt 9-åriga barnbarn.

– Billigare än så här kan man inte handla, säger hon och synar nöjt en svartröd Peak Performance-jacka, för 25 kronor.

Britt Mörtstedt är stammis – och det är hon inte ensam om. Guldkanten är en samlingsplats för pensionärer, med sitt kafé och sina kvällar med underhållning.

Och även här märker man av en ökad lust att handla begagnat.

– Intresset har ökat oerhört de senaste åren, både bland äldre och yngre, och det är vi så glada för, säger Irene Bierfeldt, verksamhetsledare för föreningen Guldkanten och betonar att all vinst går till verksamheten för pensionärer.

Men för alla går det inte lika bra. Den 27 november läggs butiken Keedo i Hemmesta, specialiserad på barnkläder, ner för gott. Och till många Värmdöbors förtret har populära Sport Recycling flyttat från Mölnvik till Sickla där man öppnar den 25 september.

– Nu kan folk från hela Stockholm hitta hit, hoppas ägaren Lotta Lindstedt.

Fakta

Här handlar du i andra hand

Gustavsberg: Pinocchio (dam och barn). Guldkanten (herr, dam och barn). Gustavsbergs loppis ordnas regelbundet i gamla porslinsfabriken. Nästa datum: 24 & 25 okt.

Hemmesta: Hemmesta loppis (dam, herr, barn). Keedos second hand (barn). Lägger dock ner den 27 nov.

Siggesta gård: Bakluppeloppis varje söndag sommarhalvåret. Sista tillfälle i år: 27 sept.

Mer lopppis: Loppisar ordnas också på en del öar och gårdar, framför allt sommartid.