ANNONS

Allt fler vill äta hans kossor

Bonden på Bögs gård, Anders Ström, bjuder korna på salt i hage.
Bonden på Bögs gård, Anders Ström, bjuder korna på salt i hage.
Trenden att köpa när­producerad mat fortsätter att öka.

Och Sollentunaborna behöver inte åka långt för att få sitt lokala kött.
ANNONS

På Bögs gård i Sollentuna är Anders­ Ström bonde i femte generationen och säljer eget närproducerat kött till både privatpersoner och butiker.

– Jag och min syster tog över här efter pappa 1994 och byggde något helt nytt. Vi hade stora visioner om hur vi ville ha det, berättar Anders Ström entusiastiskt när han tar emot i sitt hemtrevliga kök och bjuder på smakprover av gårdens egna korvar.

Falukorv, bratwurst, grillkorv och pastrami är några av delikatesserna som erbjuds från gården. Allt kommer från gårdens egna djur som fått beta fritt på Järva­fältets marker.

– Den största hagen är på 300 hektar. Korna får gå helt fritt och ibland kan det gå tre dagar utan att jag hittar dem, säger Anders med ett skratt medan han visar runt på gården.

När det är dags för korna att slaktas körs de till ett litet slakteri i Almunge, 45 minuter bort, där de efter slaktning går igenom veterinärbesiktning och kontroller. Sedan hängmöras köttet i 12–14 dagar och vakuumförpackas innan det körs tillbaka till gården för försäljning.

– Det mesta köttet som säljs på marknaden är elmörat och packat direkt. Allt vårt kött kommer från naturbetesdjur som går ute på somrarna och i hägn på vinterhalv­året. Vårt kött har högre kötthalt, mer fettmelering och mindre muskelfibrer.

Målet är att sälja allt kött direkt från gården. I dag är det ungefär 60 procent, sedan går en del till Ica Maxi i Häggvik.

Att trenden för närproducerat kött har ökat de senaste åren märker Anders Ström tydligt.

– Ja, det kommer många nya kunder hit. Jag tror att de många matprogrammen på tv har gjort mycket för att folks kunskap har ökat. Folk vill ha mycket långkok och grytor i dag. De vill vara lite udda och testa något annorlunda, experimentera. Det är kul.

ANNONS

Bögs gård har funnits sedan 1600-talet och varit i familjen Ströms ägor sedan mitten av 1800-talet. I dag har man omkring 150 biffdjur, samt får, höns, hästar och grisar. Vid sidan av djurhållningen och jordbruket bedriver man också visningsgård där allmänhet och skolbarn får komma och upptäcka hur en bondgård ser ut.

– Barnen får exempelvis prova att mala vetemjöl med handvev. Då får de förståelse för hur svårt det är att ta fram en enkel limpa.

På somrarna ordnar gården kollo­verksamhet för skolbarn.

– Många av dem är lite struliga, men när de är här och får lära sig ta ansvar och samarbeta så utvecklas de. Det är en liten grej, men det betyder mycket. Det är många som aldrig varit på en bondgård tidigare och tycker det är ganska exotiskt.

Fakta

Fler gårdar som säljer sitt eget kött

I norrort finns till exempel dessa tre gårdar som också säljer närproducerat kött och andra produkter direkt till kund.

Lundby gård, Odensala, Märsta. Erbjuder nöt, får, fågel, gris, fisk samt bröd.

Hökeriet, Okesta-Granby, Vallentuna. Säljer nötkött av ko-rasen Charolais.

Hästa gård, Igelbäckens kulturreservat, Kista. Påbörjar köttförsäljningen igen under oktober.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.