Allt fler vill träna mer och hårdare i bassängen

Nu finns åter chans att ta sig ett dopp i någon av Solnas utomhusbassänger.

Baden är familjevänliga – men trenden att träna hårdare märks även här.

Den stora löpartrenden har fått till följd att motionslopp poppar upp lite här och var. Många har även fastnat för simning och triathlon. Det är något som märks på Huvudstabadet, som öppnade i lördags.

– De senaste två åren har vi märkt av ett ökat intresse för simträning. Vi har fått ett uppsving för crawlkurser, säger Tomas Sjöström, platschef vid Medley som driver Huvudstabadet och Svedenbadet.

För första sommaren anordnar Medley crawlkurser på Huvudstabadet. De riktar sig till vuxna och startar i början av juni.

– Många ska delta i Vansbrosimningen och olika triathlontävlingar och vill förbättra sin crawlteknik.

De som håller ett långsammare tempo kan känna sig störda av snabbsimmarna. Därför avsätter Huvudstabadet en särskild längd i bassängen för den snabbare gruppen.

– Vi vill tillgodose alla behov men utrymmet är ju begränsat. Sedan är det upp till en själv om man bedömer sig vara en snabbsimmare.

Även Svedenbadet i Bergshamra öppnade i lördags. Båda baden riktar sig till en bred publik och har fina gräsmattor att vila ut på. Genom sitt läge nära Ulvsundasjön lockar Huvudstabadet långt fler än Solnabor. Många Sundbybergsbor hittar hit eftersom det inte finns något kommunalt utomhusbad där.

Besökstrycket är helt och hållet väderberoende.

– Är det fint så är det fullt på baden. Är vädret dåligt så är det tomt.

Förutom motionärer är även barnfamiljerna flitiga besökare. Tomas Sjöström har däremot märkt ett något minskat intresse från ungdomar.

– Min gissning är att det finns så mycket annat som intresserar dem i dag. Vi konkurrerar med dataspel och andra saker, säger han.

Sedan några år tillbaka finns även en morgonbadarklubb på Huvudstabadet. För ett medlemskap på 700 kronor får man tillgång till badet klockan 6.00–8.00 på morgnarna. Det här lockar en särskild grupp entusiaster. De flesta av de cirka 150 medlemmarna är medelålders eller äldre.

– Det är människor som vill motionssimma tidigt på morgonen under den finaste årstiden. Det är inte bara träning utan också en naturupplevelse att höra fåglarna kvittra i gryningen, säger Tomas Sjöström.

Huvudstabadet har öppnat för sommaren. Platschefen Tomas Sjöström syns på bilden.