Allt fler har kremerats innan sin begravning

Kurt Fogelqvist har åtta-tio släktingar som ligger på Sundbybergs begravningsplats.
Kurt Fogelqvist har åtta-tio släktingar som ligger på Sundbybergs begravningsplats.
Enligt begravningslagen måste den som avlider ha begravts i kista eller kremerats inom en månad efter dödsfallet. Men att samla släkt och vänner kan var knepigt och urnakterna, där en begravningsceremoni hålls över en redan kremerad person, ökar i Sundbyberg.
För att kunna tillgodose många anhörigas önskan om en begravning på fredagar, så har en ny begravningslokal byggts i det nya förvaltningshus som precis står klart på Sundbybergs begravningsplats. Marken på kyrkogården håller dock på att ta slut.

Det 1000 kvadratmeter stora förvaltningshuset i grönt glas på Sundbybergs begravningsplats är nu i princip klart. Om ett par veckor kommer möblerna och framåt vintern hoppas kyrkogårdschefen Christer Larsson att man kan hålla öppet hus för nyfikna.

 Vi ska kunna erbjuda lokaler utan religösa inslag.

Redan nu till allhelgonahelgen kommer dock en film inifrån huset att visas i kaffetältet som alltid ställs upp intill kapellet. Bygget har tagit ett år och under tiden har man stängt kapellet och flyttat de cirka 230 årliga begravningsceremonierna till Duvbo kyrka.

I ena änden av förvaltningshuset har en ny sal för borgerliga begravningar byggts, fri från alla religiösa inslag.

Kyrkogårdsförvaltningens nya byggnad på Sundbybergs begravningsplats, är snart klar. Foto: Åsa Sommarström

– Vi ska kunna erbjuda lokaler utan religösa inslag och i kapellet som fungerar som borgerlig lokal i dag finns en del religiösa symboler. Jag tror att den här lokalen kommer att bli populär, den är intim och trevlig, säger Christer Larsson.

Därmed finns nu fyra lokaler tillgängliga för begravningsceremonier, Sundbybergs kyrka, Duvbo kyrka, kapellet på Sundbybergs begravningsplats och den nya lokalen i förvaltningsbyggnaden.

Högt tryck på fredagar

Och den nya lokalen är efterlängtad då trycket på en fredagsbegravningar fortfarande är högt. Och enligt begravningslagen ska en avliden person antigen ha begravts i kista eller kremerats inom en månad efter dödsfallet – en tidsgräns som Sundbybergs församling klarar.

En kremerad person har man rätt att vänta i upp till ett år med att begrava. Och för att köpa sig lite tid med att bestämma begravningsdatum har fler och fler valt att ha urnakter, en ceremoni som hålls över en urna istället för över en kista.

– För två år sen var 6,5 procent av begravningarna en akt över en urna, men det har ökat helt klart sedan dess, säger Christer Larsson.

90 procent kremeras

90 procent av alla som gravsätts på Sundbybergs begravningsplats är kremerade. En av dem som själv tänker sig en sådan sista vila är Kurt Fogelqvist, som tar en promenad på Sundbybergs begravningsplats i solen.

Jag vill spridas här i minneslunden någon gång i framtiden.

– Jag har nog en åtta-tio anhöriga här, det är en fin begravningsplats. Jag vill spridas här i minneslunden någon gång i framtiden, så tänker jag nu i alla fall, men det kan ju ändras. Någon gravplats med sten vill jag inte ha, då är risken att det blir en börda för de efterlevande och det vill jag inte, säger han.

Kurt Fogelqvist. Foto: Åsa Sommarström

Marken fylld om 40 år

I snitt gravsätts 25 kistor per år på begravningsplatsen, varav 10-11 i nygrävd mark och de övriga i en redan befintlig grav. Fortsätter det i samma takt kommer dock marken på begravningsplatsen att vara fylld om 30-40 år, varför kyrkogårdsförvaltningen nu samtalar med kommunen om att få mer mark.

– Vi äger bara den här marken, plus en del av marken där kolonilotterna står vilken vi arrenderar ut till kommunen, säger Christer Larsson.

Han hade gärna sett att de fick mer mark runt den befintliga begravningsplatsen, då det vore lättast logistiskt, men än är inget klart.

Gravar återanvänds dock, också det för att spara plats.

– Gravrätten räcker i 25 år efter den senaste gravsättningen om man inte förlänger den. Men vi flyttar då aldrig några kistor eller urnor, man får vila på platsen för alltid, säger Christer Larsson.

Fakta

Här ligger en kändis begraven

På Norra begravningsplatsen i Solna har flera kändisar fått sin sista vila.

Här ligger bland andra Ingrid Bergman, Folke Bernadotte, Siri von Essen, Per Albin Hansson, Sven Jerring, Ivar Kreuger och hans familjegrav, Vilhelm Moberg, Alfred Nobel, Lena Nyman och August Strindberg.

Ingrid Bergmans gravsten på Norra begravningsplatsen.

Vill du hitta andra kändisars gravar över hela världen så kan du leta på findagrave.com

Vänners och släktingars gravar i hela Sverige kan du hitta på finngraven.se

Har du en släkting eller vän som ligger begraven på någon av Stockholms kommuns 11 allmänna begravningsplatser så kan du även hitta hen på hittagraven.se

Fakta

Sundbybergs begravningsplats

I Sundbyberg finns bara en begravningsplats, kort och gott döpt till Sundbybergs begravningsplats. Den ligger intill Lötsjön och här finns även ett kapell och en minneslund.

Skulle du vilja sprida askan på en annan plats än på begravningsplatsen behövs tillstånd av Länsstyrelsen, vilka generellt är hårda på att ge ut sådana tillstånd.

Enligt länsstyrelsens praxis så ger man bara tillstånd till att sprida askan efter en avliden person över öppet hav eller ett annat större vattenområde, och då minst 1000 meter från närmaste land.