ANNONS

Allt längre kö för lägenhet i Bredäng

På Bredängs Allé fick en person nyligen en lägenhet efter 15 år i kö.
På Bredängs Allé fick en person nyligen en lägenhet efter 15 år i kö.
I dag behöver du i genomsnitt stå tio år i den allmänna bostadskön för att få en lägenhet i Skärholmens stadsdelsområde. 2011 krävdes 6,8 år.
ANNONS

Antalet år i bostadskö som krävs för att få en lägenhet i Skärholmen, Bredäng, Sätra och Vårberg har under de senaste fem åren blivit allt fler. Hittills i år har 30 lägenheter förmedlats via Bostadsförmedlingen. I snitt har kötiden varit 10,1 år.

Allra populärast är Bredäng, där tio personer har fått boende i år – med en genomsnittlig kötid på 11,1 år. Några som har fått bostad har köat i hela 15 år.

Samtidigt förmedlas allt färre lägenheter. 2014 fick 111 personer en bostad i stadsdelen – 2011 var siffran det dubbla.

En anledning är att flera hyresrätter har ombildats till bostadsrätter. Många har också sålts till privata hyresvärdar.

– Försäljningen av hyresrätter som har pågått de senaste tio åren har försämrat chanserna till att få en lägenhet i Skärholmen. Sedan har man inte byggt bostäder på väldigt länge. Man säger att det inte är lönsamt, och det måste vi ändra på. Det går inte att säga att de inte är lönsamt att bygga i Skärholmen när vi har en bostadskris och så många människor som står i bostadskö, säger stadsdelsnämndens ordförande Lorena Delgado (V).

Stadsdelens nytillsatta miljö- och utvecklingsgrupp ska nu se över Skärholmens områdesplan för att se vilka platser det går att bygga bostäder på.

– Vi ser positivt på mer hyresrättsbyggande och vi tror att det finns mark att ta. Jag tror att det är ett bra läge för staden att satsa på bostadsbyggande i Skärholmen, säger Lorena Delgado.

Jan Jönsson (FP), vice ordförande i stadsdelsnämnden, tycker att det finns två sätt att se på den långa bostadskön.

– På ett sätt så kan jag uppleva det positivt för det betyder att det har blivit väldigt attraktivt att bo här. Men å andra sidan är det så att det har byggts för lite, säger han.

ANNONS

Både majoriteten och oppositionen skulle vilja bygga bostäder på Skärholmsvägen. Lorena Delgado tycker att ytan borde användas till hyresrätter. Jan Jönsson har en annan åsikt:

– Vi tycker att man ska bygga blandat eftersom Skärholmen redan har en hög andel hyresrätter. Alltså både bostadsrätter och hyresrätter, och även en del småhus.

Står du i bostadskö?

Rami El Refai, 29, Bredäng:

– Jag gjorde det, men jag hoppade till Blocket i stället. Nu bor jag hos en kille och det fungerar väldigt bra. Jag stod i två år, men det kommer man ju inte långt på.
Alejandra Belzu, 33, Bredäng:

– Jag har stått i sju år i den allmänna kön, men det verkar osannolikt att få någonting på den tiden.
Fidel Lopez, 41, Bredäng:

– Jag fick lägenheten överförd från min mamma, så jag hade tur. Nu står jag i några andra köer i Sollentuna och Sundbyberg, men inte den allmänna.
Rada Ghada Khadda, 47, 
Tumba:

– Jag har stått i tolv år nu, men jag bor i villa. Innan hade jag en lägenhet i Bredäng som jag fick efter fem år.