Den 2 december gör Nobel Week Lights comeback. Här är en första smygtitt på några av installationerna som lyser upp Stockholm under årets mörkaste tid.
Flera av verken är interaktiva där besökarna kan påverka verken med sina fötter och händer. Bland annat vid Stadsmuseet har den franska konstnären Miguel Chevalier skapat mattor som interagerar med besökarna när man går på dem, inspirerat av de bilder och symboler som finns inom vetenskapen.
Magic Carpet är en interaktiv installation i form av en matta av ljus som reagerar på besökarnas rörelser.
Miguel Chevalier
På Stadshuset presenteras ett verk som uppmärksammar Stockholms historia och Stadshusets starka koppling till Nobelfirandet.
Ljusspelet på fasaden är också en hyllning till Stadshuset som firar hundra år i år. Du kommer kunna se hur Stadshuset byggdes upp, tegelsten för tegelsten.
Konstverket avslutas med ett crescendo av ljus som lyser upp decemberhimlen för att fira Stadshuset.
Les Ateliers BK
I ett annat ljuskonstverk kopplas fotboll ihop med fysik. Niels Bohrs som fick fysikpriset 1922 var först med att förklara hur atomerna var uppbyggda. Han var även en passionerad fotbollsspelare och stod i mål i sitt lag hemma i Köpenhamn.
I konstverket "Kick it" kan du själv sätta i gång en reaktion där ljuset hoppar från boll till boll. Ljuskloten rör sig som en bild av hur elektronerna flyttar sig runt atomkärnan.
Vid Karl den Xll:s torg kommer du kunna sparka i gång lysande klot med dina fötter.
Limelight
Ytterligare en interaktiv ljusinstallation är "Rythmus" som gör besökarnas hjärtslag synligt. Här kan upp till två personer stå mittemot varandra och se hur ljuspulser visualiserar likheterna och skillnaderna i deras hjärtrytm. Installationen är kopplad till uppfinningen av elektrokardiografen, mer känd som EKG.
Installationen gör något livsavgörande och intimt synligt.
Chevalvert
På en kulle på Skeppsholmen finns "Firefly Field", en ljusinstallation som består av hundratals ljuspunkter som liknar eldflugornas dans.
Konstverket är kopplat till Nobelpriset i fysik 2021, som tilldelades Giorgio Parisi, ”för upptäckten av hur oordning och fluktuationer samverkar i fysikaliska system från atomära till planetära skalor”.
Giorgio Parisis upptäckter inom komplexa system gjorde det möjligt att förstå och beskriva slumpmässiga fenomen – som synkroniseringen av en applåderande folkmassa eller blinkande eldflugor.
Studio Toer
Vidare har närmare hundra tioåringar från en grundskola på Södermalm skapat kalejdoskop som kommer att projiceras på en av husväggarna på Benny Fredrikssons Torg.
På Storkyrkan kommer också ett grönblåskimrande ljus ringla ner längs det höga tornet.
Totalt sjutton installationer kommer lysa runt om i Stockholm den 2-10 december.
– Ljusfestivalen är en fantastisk möjlighet att få ta del av vetenskap och kultur under den tid när Stockholm är som allra mörkast. Jag uppmanar alla att ta en decemberpromenad och uppleva ljuset, säger Erika Lanner museichef på Nobelprismuseet, i ett pressmeddelande.