ANNONS

Allt fler 80-plussare: ”Det är bra att vi äldre blir fler”

Bill Karlén i Haninge centrum för artikel om 80-plussare
Bill Karlén, från Haninge, om äldreboomen: "Politikerna kommer förstå att vi över 55 år kan bidra mer."
De närmsta åren blir det tusentals fler 80-plussare i Haninge. För att kunna ta hand om de äldre byggs flera nya boenden. Samtidigt kostar äldreboomen miljonbelopp – och det kan bli personalbrist inom vården.
– Politikerna kommer förstå att vi över 55 år kan bidra mer, säger Bill Karlén, 60 år.
ANNONS

I år fyller de första 40-talisterna 80 år. Babyboom-generationen gör att 80-plussarna blir allt fler, både i Haninge och i övriga länet.

År 2027 väntas drygt 2400 fler personer i Haninge som är 80 år eller äldre, jämfört med 2018, enligt en rapport från Stockholms handelskammare.

Hundratals miljoner dyrare

Därmed ökar också kostnaderna för hemtjänsten och äldreboenden. 2017 kostade detta 628 miljoner kronor för Haninge kommun, enligt handelskammaren.

År 2027 väntas Haninges utgifter ligga på 998 miljoner kronor.

Hur ska kommunen klara detta? Mitt i ringde upp politikern Martin Strömvall (KD), ordförande i äldrenämnden i Haninge.

Har ni råd med äldreboomen?

– Äldreomsorgen är högprioriterad. Vi ska se till att det finns de resurser som krävs, vi får göra aktiva prioriteringar.

Fler ska lockas in i vården

Han berättar att det byggs tre nya vård – och omsorgsboenden i Haninge, som ska stå klara i år. Ett av dem ska drivas i kommunal regi och två i privat regi.

ANNONS

Fler 80-plussare

Botkyrka1611
Haninge2446
Huddinge2030
Salem635
Tyresö1303

Så många fler invånare, över 80 år, finns i respektive kommun 2027 jämfört med 2018.

Källa: Stockholms handelskammare.

Fram till 2026 räknar kommunen med att ha tillräckligt med platser på äldreboenden, efter det kan fler platser behövas.

– Behovet av särskilt boende dämpas något av att många äldre blir friskare och kan bo hemma längre. Där kommer hemtjänsten och vårt förebyggande arbete in, som våra träffpunkter för äldre. Vi kommer att möta behovet från de äldre på ett bra sätt, säger Martin Strömvall.

Martin Strömvall, Haninge, KD.

Politikern Martin Strömvall. Foto: Olof Holdar.

Kommer det finnas tillräckligt med vårdpersonal?

Vi har en god bemanningssituation i dag. Vi behöver jobba aktivt för att fler undersköterskor och vårdbiträden ska vilja jobba i Haninge och vi kommer arbeta aktivt för att behålla en god personaltäthet framöver, säger Martin Strömvall.

Bill Karlén, 60, är en av Haninges framtida pensionärer. Han vänder sig emot bilden av att äldre ofta beskrivs som en grupp som kostar mycket pengar.

– Jag tycker det är bra att vi äldre blir fler. Alla vi som arbetat har ju också betalat skatt och bidragit till välfärden, och vi skulle kunna fortsätta göra nytta. Men både i Haninge, Stockholm och landet i stort finns en bild av att vi bara kostar pengar. Den bilden finns inte utomlands på samma sätt, säger Bill Karlén, 60, från Västerhaninge som själv arbetat som matskribent och fotograf och nu är arbetssökande.

Vad tror du om framtiden?

– Jag tror ändå positivt på den. Politikerna kommer förstå att vi över 55 år kan bidra mer. Jag tror att vi skulle kunna göra jättemycket i skolan, som elev – och skolassistenter, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.