Allt svårare att få pengar för pant

Den som vill panta burkar och komma hem med mycket kontanter kan få det svårt.

Flera av Vasastans livsmedelsbutiker har en gräns för hur mycket de betalar ut.

Fler och fler butiker i innerstan har gränser för hur mycket kontanter de betalar ut för pantflaskor och burkar. Och vissa betalar inte ut kontanter alls.

Det har väckt reaktioner hos Mitt i-läsare som tycker att man borde få ut kontanter överallt.

Men hos Ica Sabbatsberg går det exempelvis bara att handla för pantkvittot.

– Vi får in otroligt mycket pant, ungefär tre gånger så mycket som vi säljer. Om vi betalar ut kontanter för pantkvitton får vi in så mycket att vi inte kan hantera panten. Det blir fullt, helt enkelt, säger Patrik Andersson, butikschef.

Han tycker att det är fel att bara livsmedelsbutiker tar emot pant.

– Systembolaget, kiosker och foodtrucks säljer också burkar och flaskor, men det är bara vi som tar emot dem. Det borde finnas fler mobila stationer, exempelvis vid Vasaparken.

Även Mats Lunde, butikschef på Coop på Tomtobogatan, tycker att panthanteringen är bökig. Där kan man maxi­malt få 20 kronor i kontanter, resten får man handla för.

– Det vore bättre om det fanns pantstationer lite här och var, säger han.

Också Hemköp Wasahallen har ett tak på 20 kronor i kontanter för pantare. Men på Lidl vid Vanadisplan kan en flitig pantare komma hem med en hundring.

– Varje butik får själv bestämma. Butiken vid Vanadisplan har en gräns på 100 kronor, säger Josefine Pettersson, pressinformatör.

Företaget Returpack ansvarar för pantsystemet. Enligt Katarina Lundell, marknadschef, är det frivilligt för en butik att ha pantautomat och valfritt att betala ut kontanter.

– Vår rekommendation är att ha en automat och att betala ut kontanter. Det gör också de flesta butiker. Men jag kan förstå att det kan vara svårt för butiker i Stockholms innerstad som är små och tar emot väldigt mycket pant.

Katarina Lundell säger också att de arbetar för fler pantstationer närmare innerstan.

– I dag finns en i Kungens kurva. Under hösten kommer en som ligger närmare stan.