ANNONS

Alltid redo i Tensta och Rinkeby

Kungen besökte scoutkåren Universum i Tensta tidigare i år. Ömer Gül och Faith Ngabo välkomnade och serverade kaffe.
Kungen besökte scoutkåren Universum i Tensta tidigare i år. Ömer Gül och Faith Ngabo välkomnade och serverade kaffe.
Scoutledarna Bashi Yusuf och Guleed Mohamed.
Scoutledarna Bashi Yusuf och Guleed Mohamed.
Scoutledarna Guleed Mohamed och Bashi Yusuf.
Scoutledarna Guleed Mohamed och Bashi Yusuf.
Scoutrörelsen har länge haft svårt att nå ut till förorten. Men nu finns två nya scoutkårer i Tensta och Rinkeby, organiserade med hjälp av ungdomsledaren Guleed Mohamed.
ANNONS

Ordet ”scout” betyder ”upptäckare”, ”pionjär”, eller ”förtrupp”. Och nog är scouterna pionjärer i Tensta och Rinkeby. I Husby finns Norra Järva scoutkår sedan tio år tillbaka, men Universum i Tensta och Planeten i Rinkeby är relativt nya.

– De namnen har vi tagit för att det ska spegla mångfalden, säger Guleed Mohamed.

Han är en välkänd ungdomsledare i Tensta, men inom scoutrörelsen kallas han för nystartskonsult.

– Min uppgift är att vaska fram ett intresse för scouterna i förorten, och vara länken till riksförbundet, säger han.

Tenstakåren Universum har 27 scouter i åldrarna 8-12 år, som träffas för möten två gånger i veckan i Blå huset. I somras var kåren på läger i Eggeby gård, men tonvikten i verksamheten ligger inte på friluftsliv som många säkert annars förknippar med scouterna.

– Vi jobbar med områdets behov i första hand, och har försökt anpassa verksamheten till det. Vår profil är betongscouting, säger Guleed Mohamed.

Scouterna från Universum besöker bland annat äldre människor i stadsdelen, hjälper dem med saker och umgås. En del tar med sig läxorna och blir själva hjälpta.

– Våra barn saknar en historia om samhället, och dessa damer och herrar har en stor kunskap. Så vi slår två flugor i en smäll, säger Guleed Mohamed.

En gång i månaden får kåren besök av yrkesverksamma vuxna som berättar om hur de blev det de blev.

ANNONS

– Vi går inte in på ”success stories”. De får berätta om alla gånger de har misslyckats, säger Guleed Mohamed.

Scoutrörelsen finns i nästan hela världen, och den trycker starkt på antirasism och allas lika värde. Ändå har scouterna i Sverige haft mycket svårt att nå ut till barn med så kallad invandrarbakgrund.

Men det håller på att förändras, enligt Sandra Ehne, mångfaldskoordinator på Scouterna, den paraplyorganisation som samlar Sveriges olika scoutförbund sedan 2012.

– Vi har sett att rörelsen är väldigt ”vit och medelklassig”, och vi har tagit ett jättestort grepp om mångfaldsfrågan under de senaste åren. Vi måste öppna upp rörelsen och göra den tillgänglig för fler, säger Sandra Ehne.

Ett sätt att göra det är att grunda nya scoutkårer i förorten, med hjälp av lokala förebilder som Guleed Mohamed. Att helt börja från början på det sättet kan också ha sina fördelar.

– Vi har inte samma problem som andra scoutkårer har. I Tensta och Rinkeby betraktas scouterna inte som töntar, säger Guleed Mohamed.

Under de kommande månaderna ska han att vara med och dra igång ytterligare scoutkårer i Hässelby, Göteborg och Malmö. Sina erfarenheter ska han samla i ett informationsmaterial med namnet ”Learning by orten”, en parafras på scoutmetoden ”learning by doing” (”lära genom att göra”).

– Av 99 fotbollsspelare har du en Zlatan, men scouterna har ingen avbytarbänk, säger Guleed Mohamed.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.