Allvarliga brister på förskola

En mamma säger att hon har ont i magen när hon lämnar sina barn på Ringblomman. ”Barnen trivs, det är ledningen som vi är missnöjda med”, säger en annan förälder.
En mamma säger att hon har ont i magen när hon lämnar sina barn på Ringblomman. ”Barnen trivs, det är ledningen som vi är missnöjda med”, säger en annan förälder.
Bilden på högen med plankor och spikar som låg ute på förskolans gård. Enligt Emma Wissing försöker personalen hindra henne från att fotografera.
Bilden på högen med plankor och spikar som låg ute på förskolans gård. Enligt Emma Wissing försöker personalen hindra henne från att fotografera.
Både föräldrar, tidigare personal och inspektörer riktar skarp kritik mot förskolan Ringblomman i Sätra.

– Jag har ont i magen så fort jag lämnat mina barn där, säger föräldern Ulrica Lagerström.

Förra veckan gjorde utbildningsförvaltningen ytterligare en inspektion på förskolan Ringblomman.

– Vi gjorde den på grund av att vi hade fått in fler anmälningar och ville undersöka om vi kunde se tecken på det som anmälningarna angav, säger uppföljningsenhetens chef Christer Blomkvist.

När inspektörer besökte den privatägda förskolan i oktober upptäckte de bland annat att barngruppen var för stor och att det fanns brister i säkerheten. Ulrica Lagerström berättar att hennes två barn alltid var sjuka.

– Det fanns inga rutiner och barnen fick aldrig vara utomhus och röra på sig, säger hon.

Monica Wikman var anställd på förskolan till i februari.

– Jag reagerade speciellt på hur man bemötte vårdnadshavare och hur vi skulle genomföra vissa rutiner. När jag tog upp saker med förskolechefen så blev det ibland bättre ett tag, men sedan var det likadant igen, säger hon.

Även föräldern Emma Wissing reagerade när en hög med plankor och långa spikar fick ligga kvar fem dagar på gården.

– Jag såg att barnen var där och lekte och blev orolig. Jag påtalade det för personalen, men det hände inget. Till slut fotograferade jag högen för att göra en anmälan och då försökte personalen att hindra mig, säger hon.

Några dagar senare blev Emma Wissing anmäld till Socialstyrelsen av förskolan för barnmisshandel.

– Anmälan är helt grundlös, jag uppfattar det som en hämnd för att jag anmälde dem, säger hon.

Både Emma och Ulrica har fortfarande kvar sina barn på förskolan.

– Våra barn trivs i barngruppen. Det är ledningen som vi är missnöjd med, säger Emma.

I mars när förvaltningen gjorde en uppföljning av den första tillsynen hade förskolan bytt chef, den tidigare är nu anställd som förskolelärare. Enligt inspektörerna hade en del brister åtgärdats, men inte alla.

– Det finns fortfarande mycket allvarliga brister som måste åtgärdas, säger Christer Blomkvist.

Enligt Christer Blomqvist kan förskolor som inte åtgärdar allvarliga brister bli av med sitt tillstånd, men han vill inte uttala sig om fallet med Ringblomman.

Den tidigare förskolechefen vill inte kommentera uppgifterna, men hävdar att allt som sägs om förskolan inte stämmer.

Anmälan är helt grundlös, jag uppfattar det som en hämnd för att jag anmälde dem.emma wissing, förälder

Fakta

Föreståndaren tidigare huvudman för stängda skolor

Förskolan Ringblomman i Sätra öppnade i augusti förra året.

Senare under hösten rapporterade TV4 om att en kvinna, som då var förskolechef på Ringblomman, tidigare har varit huvudman för en förskola och en grundskola i Göteborg som båda tvingades stänga på grund av missförhållanden.

Enligt utbildningsförvaltningen fanns inte kvinnans namn med när de godkände ansökan om Ringblommans förskola förra året.