Det var Almgrens debut på distansen och han höll sig långt fram i fältet under hela loppet, och hade kraft nog att ta flera placeringar på slutet. Med en kilometer kvar satte han in en långspurt som så när tog honom upp till segern.

– Jag hade en bra känsla hela loppet och det är alltid kul att kunna avsluta starkt. Det var väldigt blåsigt men jag sprang smart och hanterade det bra, säger han till friidrott.se.

Nära Europarekordet

Supertiden var bara tio sekunder från Europarekordet och Almgren utmanade en av världens bästa löpare när han sprang in på en sensationell andraplats, bara två sekunder bakom kenyanen Kibiwott Kandie.

Andreas Almgrens satsning på längre distanser har över huvud taget blivit en stor succé. Han har nu svenskt rekord på 1 500 meter, 3 000 meter, 5 000 meter, 10 kilometer landsväg och halvmaraton.

Nästa rekordattack väntas ske i Los Angeles i mitten av mars då Almgren springer 10 000 meter på bana. Han jagar då inte bara Jonny Danielssons svenska rekord på 27:55.74 utan även OS-kvalgränsen på 27 minuter blankt.

"Ser vansinnigt bra ut"

Vilka distanser den 28-årige Sollentunakillen kommer att välja under årets utomhussäsong är inte klart än, men uppenbart är att han är i storform, vilket lovar gott inför EM i Rom och OS i Paris i sommar.

Förbundskapten Kajsa Bergqvist hyllar Andreas Almgren efter hans rekordlopp i Barcelona.

– Helt makalöst, ett fantastiskt rekord. Jag tror inte att någon var överraskad över att han slog svenskt rekord, men på det sättet han gör det och på den tiden. Det ser vansinnigt bra ut inför den här spännande säsongen med EM och OS, säger hon till friidrott.se.

Även Ngarambe slog rekord

Ytterligare en Turebergare slog till med nytt svenskt rekord i helgen. Det var Yolanda Ngarambe som i söndags sänkte sitt eget rekord på en mile med nästan fem sekunder då hon sprang på 4:23.68 under Millrose Games i New York.

Yolanda Ngarambe slog sitt eget svenska rekord på 1 mile med nästan fem sekunder.

Åsa Sommarström

Hon placerade sig långt bak i fältet inledningsvis och låg nia efter halva loppet, men gjorde en stark avslutning och plockade fem placeringar på de sista varven och sprang i mål som fyra.