Alshammar mötte unga simmare och bokmalar

Therese Alshammars favoritböcker som liten var Bröderna Lejonhjärta och Narnia.
Therese Alshammars favoritböcker som liten var Bröderna Lejonhjärta och Narnia.
När Stockholms stadsbibliotek ordnade pop-up-bibliotek i Eriksdalsbadet och bjöd in Therese Alshammar var det fullt av sim- och bokintresserade sportlovsfirare.
– Det är jättejätteroligt att få komma ut så här, säger OS-medaljören.

I höstas tog hon sina sista simtag som elitsimmare och nu är det en annan verklighet som råder för OS-medaljören. Hon berättade för en till största del ung publik som tagit sig till Eriksdalsbadets pop-up-bibliotek att fokus numer är på familjen.

Under flera år var hon en av världens bästa simmare och utöver tre OS-medaljer från Sydney 2000 har hon en drös mästerskapsguld. Så sent som 2011 vann hon guld i 50 meter fjärilsim.

Men när sportlovsbiblioteket på Eriksdalsbadet bjöd in den forna världsstjärnan var det lika delar litteratur och idrott som gällde.

– Det är jättejätteroligt att få komma ut så här. Det är en väldigt tacksam miljö, säger Therese Alshammar.

Hon intervjuades utifrån olika teman med anknytning till bland annat Harry Potter och Hungerspelen. Och visst finns det saker från de böckerna som hon känner igen i sitt eget liv. När intervjuaren Therese Flodqvist läser ett stycke ur Harry Potter och de vises sten som berör Harrys nervositet inför sin första match i den påhittade sporten quidditch känner Therese Alshammar igen sig.

– Jag är rädd och nervös av mig. Som liten gick jag till och med iväg och gömde mig innan start. Men att bli nervös är egentligen en gåva, det betyder att man bryr sig mycket om det man gör.

Anna Wainikka tränar simning i klubben Neptun och hon passade på att besöka pop-up-biblioteket tillsammans med sina klubbkompisar. Hon behöver inte tänka länge på svaret när hon frågas om sin favoritbok.

– Jag är Harry Potter-beroende, säger hon och berättar att hon är tycker att det var en lyckad grej med bibliotek i badet.

– Det var intressant och hon gav bra råd.