Älskad simhall fyller 40 år

För 40 år sedan invigdes Huddingehallen. Då som nu lyder uppmaningen till besökarna i simhallen: duscha innan bad!

Ett modernare problem är dock att en del har kalsongerna kvar under badbyxorna.

Det var den 8 september 1973 som Huddingehallen invigdes. 40-årsjubileet firades förra helgen med aktiviteter: crawl-undervisning, instruktioner i bänkpress av en VM-medaljör, bågskytte och såklart – en orkester.

– Vi ville ha så många aktiviteter som möjligt i våra lokaler när vi firade det här. Vi hade 550 registrerade betalare som besökte oss, sedan var det många som stannade vid hoppborgen, säger Ulrika Höglund, enhetschef på Huddinge­hallen.

Hon har arbetat där sedan oktober 1988, det vill säga i nästan 25 år.

– Jag började som badmästare, det är en titel som finns kvar än i dag. Man jobbar med simundervisning, bevakning och med service till badgästerna. Men i dag kallas de flesta för friskvårdare, säger Ulrika Höglund.

– Då i slutet av 80-talet så var Huddingehallen bara en sporthall och simhall, det fanns inget gym och ingen gruppträning. Det var faktiskt jag och en tjej som drog i gång med vattengympa och gruppträning här under 1990-talet. Då blev det också modernare pass som step up och aerobics.

Vissa saker är självklara för en simhall, som doften av klor, bastu på svag värme och huttrande småbarn med lila läppar. En annan evig fråga är problemen med besökarnas ovilja att duscha före doppet.

Än i dag tampas man med att få folk att skölja av sig innan man badar.

– Det har blivit mycket bättre, men det är någonting som man måste fortsätta att uppmana om, att man ska duscha innan man badar. Det blir smutsigt i vattnet om man inte tvättar sig innan, det bara är så, säger Ulrika Höglund.

Andra problem ligger lite mer i tiden.

– Det vi kämpar med nu är att en del väljer att ha kalsonger under badbyxorna, det är det nya men det är inte särskilt hygieniskt, säger Ulriga Höglund.

Varför vill man ha kalsongerna kvar, tror du?

– Jag vet inte riktigt, det är mest tonårskillar som kanske tycker att det är coolt när kalsongmärket syns utåt. Men vi har fått bukt med det, det är inte så farligt, ­säger Ulrika Höglund.

För den som besöker Huddinge­hallen nu och vill ha en nostalgitripp finns en minnesvägg, med bilder och gamla tidningsurklipp från 1970-talet och framåt.