Älskade ”Kalvis” sköts till döds

Kalvis var ovanligt tam och tyckte om att stryka runt mellan villorna.
Kalvis var ovanligt tam och tyckte om att stryka runt mellan villorna.
I söndags hittades älgkalven "Kalvis" död intill villaområdet.
I söndags hittades älgkalven "Kalvis" död intill villaområdet.
Älgen Kalvis
Sandra Johnsson fotar älgkalven Kalvis från sitt villafönster.
När älgkalven "Kalvis" förlorade sin mamma i en trafikolycka tog villaområdet i Bro emot honom med öppna armar. Men det fanns andra som ville bli av med älgen.
I söndags kom det chockerande beskedet - Kalvis hade dödats av kommunens viltvårdare.
– Vår dotter såg när det hände, säger Sandra Johnsson som bor i området.

Det var för några veckor sedan som villaområdet i Österhagen i Bro fick påhälsning av en liten lurvig älgkalv. Kalven nafsade på träd och blommor och strök runt mellan husen, till villaägarnas förtjusning.

– Vi var många som blev känslomässigt engagerade i älgkalven. Den var så fridfull och såg ut att må bra. Det var fantastiskt att ha den så nära, säger Linda Andersson Hafner som följt älgkalven i flera veckor.

Kalven hade förlorat sin mamma i en bilolycka i december, och tog sin tillflykt mellan villorna i Österhagen. Flera grannar berättar för Mitt i Upplands-Bro om hur de kunde närma sig älgen, som inte visade några tecken på aggressivitet. Kalven fick till och med ett smeknamn: ”Kalvis”.

– Den brukade ligga bakom grannhuset och gjorde sällan något väsen av sig. Den var inte hotfull på något sätt, säger grannen Sandra Johnsson.

Älgen Kalvis

Kalvis tyckte om att skutta omkring i det intilliggande skogsområdet.

Samtidigt skickades flera klagomål in till kommunen, från personer som var rädda och störde sig på älgen. Till slut bestämde sig polisen för att älgen skulle dödas.

– De tog ett beslut om skyddsjakt efter att flera personer hört av sig om att älgkalven sprang runt mellan tomterna. De var oroliga för att den skulle gå ut i vägen och bli överkörd, säger kommunens viltvårdare som utförde uppdraget.

Jakten på den lilla älgkalven blev en komplicerad historia. Kalven ville inte avvika från villaområdet och flera grannar försökte avstyra skjutningen genom att sätta på sina billarm.

I söndags, efter flera dagars jakt, mötte ”Kalvis” sitt öde.

– Jag kom hem när jag såg en jägare med ett höjt gevär. Jag blev alldeles kall och förstod att ”nu var det dags”, säger Sandra Johnsson.

Enligt henne har flera grannar reagerat med ilska efter händelsen. Någon har till och med bestämt sig för att polisanmäla skjutningen.

– Det var väldigt traumatiskt. Älgen sköts bara 20 meter från vårt hus och min dotter såg när det hände. Hon blev chockad och frågade om jägaren skulle komma och skjuta vår katt nästa gång. Jag tycker att det är illa skött, säger hon.

Polisens beslut att låta avliva älgkalven var det enda rätta, enligt kommunens viltvårdare.

– Älgen hade kunnat springa ut i vägen och lett till en olycka med allvarliga konsekvenser. Ett vilddjur hör inte hemma i ett villaområde och kan bli mycket aggressiv när den blir större, säger han.

Ägkalven Kalvis dödades

Ägkalven Kalvis dödades i söndags.

Hade man inte kunnat bedöva den och flytta på den, istället för att döda den?

– Nej, då hade den bara lagt sig ned och dött i skogen.

Enligt viltvårdaren var älgkalven illa däran när den sköts.

– Den diade fortfarande när mamman dog och hade inte fått i sig mycket mat de senaste veckorna. Under den tjocka vinterpälsen kunde man känna revbenen. Den har det mycket bättre nu än vad den hade innan, säger han.

Vad händer med älgkalven nu?

– Jag vet faktiskt inte. Kanske blir den rävmat, för det var inte mycket kött på den.