Min lokala hjälte

Älskar att baka ­glutenfritt

Det var ont om glutenfria recept, så Smilla Luuk började experimentera själv och lägga upp ­recepten i sin blogg.

En dag ringde en förläggare och frågade om hon ville ge ut en bakbok.

– Jag har alltid bakat. Det har funnits som en naturlig grej i hela mitt liv. Jag var typ nio när jag började baka själv. Alltså tog initiativ och handlade hem grejer. Då blev det lite mer seriöst, säger Smilla Luuk.

Det kan verka en smula ironiskt. En 15-årig tjej med världens största bakintresse är – glutenintolerant. Smilla Luuk tål alltså inte vete­mjöl och har inte kunnat äta det sedan hon var fem år.

– Mina föräldrar förstod att något var fel när min mamma en gång hade gjort min favoritefterrätt och jag inte ville ha eftersom jag hade ont i magen, säger Smilla.

Skam den som ger sig. Smilla har sedan dess satsat på glutenfri bakning för hela slanten.

Men ganska snart upptäckte hon att det var brist på inspiration. Eftersom det saknades bra, glutenfria recept började Smilla experimentera och hitta på egna.

– Jag kommer ihåg en gång när jag tänkte ”socker är gott” och hade i åtta deciliter i smeten – det blev väldigt knastrigt och sött.

2010, när Smilla var tolv, började hon blogga om sina experiment. Till en början var det nog mest familj och vänner som läste vad hon skrev, men ganska snart började en del kommentarer rulla in och trafiken ökade.

– Först tänkte jag: Vem vill läsa om glutenmat? Men när jag började få lite följare som återkom blev bakningen mer seriös.

Det skulle visa sig att en hel del var intresserade av hennes glutenfria recept. En av dem var Sofia Hahr, förläggare på Rabén & Sjögren, som surfade runt på jakt efter glutenfri mat åt sin dotter.

Hon tog kontakt med Smilla och de stämde möte.

– Jag gick dit med min mamma och träffade Sofia som hade bakat en glutenfri kladdkaka till mötet! Hon frågade om jag ville göra en bok. Och jag sa bara: Oj, jaha? Visst! Sedan, när vi kommit hem, kände jag: Vad hände egentligen? Är det här på riktigt?.

Det var ett drygt år sedan. I går släpptes ”Smilla bakar glutenfritt: favoritrecept och smarta tips”.

– Jag har jobbat med boken på lov och helger. Därför har det tagit tid, samtidigt har det varit bra. Jag har hunnit återkomma till mina texter under ett år, säger Smilla.

Hon har varit involverad i hela processen. Hon har gjort recepten, skrivit alla texter och har så klart bakat allt, men Smilla har också valt formgivare och assisterat vid fotograferingen av bilderna i boken.

I framtiden kan Smilla tänka sig att jobba med ett matprogram i tv. Kanske brås hon lite på pappa, programledaren Kristin Luuk, även om Smilla är noga med att påpeka att han bara bidragit med uppmuntran i arbetet med boken.

– När jag blir stor vill jag jobba med det här. Det är så otroligt roligt.

15-åriga Smilla Luuk har ett litet kök i sitt rum hemma hos mamma.

Fakta

Bloggar om ­glutenfritt

Namn: Smilla Luuk.

Ålder: 15 år.

Bor: Enebyberg.

Aktuell: Med sin receptbok ”Smilla bakar glutenfritt”.

På fritiden: Spelar piano och sjunger.

Kuriosa: Lyssnar gärna på Lars Winnerbäck, Säkert eller Håkan Hellström när hon står i köket och det hon bakar blir bättre om hon nynnar samtidigt.

Blogg: www.glutenfrittliv.se.

Fakta

Recept på Smilla Luuks glutenfria Pavlova

Du behöver:

6 äggvitor.

4,5 dl strösocker.

1,5 krm salt.

Massor av färska bär! Ju mer, desto bättre.

2,5 dl vispgrädde.

4 passionsfrukter.

Gör här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Separera äggen och häll ägg­vitorna i en skål av rostfritt stål.

Häll sockret och saltet i skålen med äggvitor.

Fyll en kastrull till hälften med vatten och koka upp.

Sänk värmen så att vattnet börjar sjuda. Sätt skålen med äggvitor ovanpå kastrullen.

Vispa tills smeten blir 65 grader.

Ta bort skålen från kastrullen och vispa med elvisp i cirka fem minuter tills smeten svalnat något.

Ta fram en plåt och lägg på ett bakplåtspapper. Klicka ut maräng­smeten till en rund och stor botten med höjda kanter.

Grädda i mitten av ugnen i cirka en timme.

Ta ut marängbottnen och låt den svalna helt.

Vispa grädden och bre på ett tunt lager. Sedan öser du på med bär och sist av allt häller du över passionsfruktskärnorna.