ANNONS

Därför älskar vi gräsrotsprojekt

Nicolas Debot och KTH-studenten Emil Sollenby deltar i Bio Capitols pånyttfödelse.
Nicolas Debot och KTH-studenten Emil Sollenby deltar i Bio Capitols pånyttfödelse.
  Jon Widegren drog igång Flippin' burgers med hjälp av en crowdfundingkampanj.
Jon Widegren drog igång Flippin' burgers med hjälp av en crowdfundingkampanj.
Biograf Reflexen i Kärrtorp fick nytt ljudsystem med hjälp av stockholmarna.
Biograf Reflexen i Kärrtorp fick nytt ljudsystem med hjälp av stockholmarna.
En fransk filmfestival, en nygammal biograf och en av Stockholms hippaste hamburgerkedjor har en sak gemensamt. De finansierades av stockholmarna själva.
Vågen av gräsrotsfinansierade projekt har tagit innerstan med storm.

ANNONS

Nicolas Debot studsar upp för trapporna i Bio Capitols foajé på S:t Eriksgatan. Här är det mesta sig likt sedan biografen slog upp portarna på 20-talet.

– Visst är det vackert? säger han.

I den stora salen, däremot, finns knappt ett spår efter den anrika biosalongen. Sedan verksamheten lade ned 1985 har lokalen använts som tv-studio, teaterscen och replokal för en slagverksensemble.

Samlade in 1,6 miljoner

Nu ska cirkeln slutas. Med stockholmarnas hjälp planerar Njuta Films och Non Stop Entertainment att blåsa nytt liv i Bio Capitol.

– Vi vill behålla den ursprungliga 20-talskänslan så mycket som möjligt. Det här rummet är helt fantastiskt och den bästa lokalen vi kunde tänka oss, säger Nicolas Debot som är vd på Njuta Films.

I december startade de en Kickstarterkampanj för att samla in pengar till renoveringen. Och det gick minst sagt över förväntan. På några veckor hade de samlat in 1,6 miljoner, sex gånger mer än deras ursprungliga mål.

– Det var väldigt oväntat. Vi hade förhoppningar och förväntningar men att vi fick in så mycket är fantastiskt. Vi är otroligt glada och tacksamma, säger Nicolas Debot.

Över 1 100 personer bidrog i kampanjen. Enligt Nicolas Debot går det inte att få ett bättre bevis – det finns för få bra biografer i stan.

– Vi har en väldigt stor grupp som står bakom oss och ger oss energi att göra det här så bra som möjligt. Det känns fantastiskt, säger han.

ANNONS

Inte ensamma om idén

De är inte ensamma om att använda sig av crowdfunding för att finansiera sin idé. Flippin’ burgers, Södercaféet Sthlm Raw och Docklands ”raveflak” under Pride 2015 är exempel på andra projekt som blivit verklighet med hjälp av generösa stockholmare.

Några som arbetar med crowdfunding i den större skalan är Stockholmsbaserade tessin.se, en plattform för fastighetsinvesteringar. Nyligen finansierades premiumlägenheter på Brahegatan på Östermalm med hjälp av konceptet.

– Det lämpar sig väl för fastighetsbranschen som är förhållandevis enkel att förstå sig på. Bankerna är inte lika generösa med utlåning till fastighetsutveckling som tidigare och då behövs det mer ägarkapital. Det huvudsakliga syftet är finansiering men det ger även en marknadsföringseffekt, säger Markus Klasson, vd på Axxonen Properties som byggde på Brahegatan.

Jonas Björkman är vd för Tessin:

– Den här typen av investeringar har skett i alla år men i små nätverk och alla har inte haft möjlighet att göra dem. Crowdfunding demokratiserar hela finansieringsprocessen, säger han.

”Kommer se fler exempel”

På andra sidan spektrat finns Franska filmfestivalen som årligen hålls i Stockholm. När den återuppstod 2015 valde de att försöka samla in pengar med massans hjälp och fick in runt 20 000 kronor. Nu har man dock övergivit den metoden.

– Vi arbetar volontärt och det tar jättemycket tid och energi att hålla i gång en crowdfundingkampanj. Och samtidigt finns det så många crowdfundingprojekt, varför ska man ge till oss och inte till någon annan? Det var ett bra sätt för oss då men vi har inte tillräckligt med tid för att göra det igen, säger Maria Razakamboly.

Michal Gromek, är crowdfundingforskare vid Handelshögskolan. Han är inte förvånad över den senaste boomen av gräsrotsfinansierade projekt i Stockholm.

– Folk är benägna att investera i sånt som de kan relatera till och som de har en geografisk anknytning till. Ett supersofistikerat datachip kan vara svårare att få finansieringshjälp den här vägen.

Kommer antalet gräsrotsfinansierade projekt att öka?

– Ja, vi kommer att få se fler exempel som Capitol i framtiden.

Fakta

De tog hjälp av crowdfunding

Move By Bike är Stockholmsföretaget som tröttnade på miljöförstörande lastbilar i stan. Med hjälp av en crowdfundingkampanj samlade de in över 30 000 kronor för att finansiera sitt projekt. I dag har de flera kunder i innerstan.

En gitarrfestival anordnades nyligen på Musikaliska på Nybrokajen. Enligt initiativtagaren Mårten Falk, på Lilla Akademin hade projektet ”aldrig blivit verklighet” om de inte startat en crowdfundingkampanj och samlat in 12 000 kronor.

Flippin’ burgers startade som en crowdfundingkampanj på sajten Funded by Me och drog in blygsamma 36 000 kronor. Det var ändå nog för att hjälpa till att starta en av Stockholms mest framgångsrika hamburgerhak.

Legendariska klubben Docklands återuppstod under Pride 2015, då i form av ett ”raveflak”. Drog in 170 000 kronor.

Sthlm Raw serverar rawfood-fika på Långholmsgatan i Hornstull. Startade med en insamling på Facebook.

Biograf Reflexen i Kärrtorp behövde uppgradera ljudanläggningen och sökte stockholmarnas hjälp. 33 personer samlade in 33 000 kronor.

Stockholmsbaserade förlaget Fria Ligan gör seriemagasin och rollspel för fantasynördar. Har dragit in miljoner på crowdfunding.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.