ANNONS

Älskat midsommarfirande tillbaka

Första året, när midsommarfirandet på Ällmora äng försvann, bestämde sig Martin Rosengarts familj att tillsammans med vänner att ändå fira midsommar på ängen. Men att fira ensamma var en helt annan femma.
Första året, när midsommarfirandet på Ällmora äng försvann, bestämde sig Martin Rosengarts familj att tillsammans med vänner att ändå fira midsommar på ängen. Men att fira ensamma var en helt annan femma.
I år ska midsommarstången åter resas på Ällmoraängen. Efter två år i träda har sommargästen Martin Rosengart tagit på sig att arrangera det traditionella midsommarfirandet.

– Jag tänker inte ändra på något. Det ska vara precis som förr, säger han.
ANNONS

Martin Rosengart har växt upp med att fira midsommar på Ällmora äng. När han nu, efter två års paus, tar över ansvaret för att firandet blir av, ska allt vara precis som förr.

– Så få nyheter som möjligt är målet, säger han till Lokaltidningen Mitt i Tyresö.

– Annika Jankell ska leda lekarna. Vi har folkdansgillet Kedjan på plats. Barnen ska få hoppa säck, springa med potatis på en sked, kasta bollar i en hink och ha fiskdamm. Precis som förr har vi också en prestigefylld vuxensäcktävling, säger han.

Att Tyresö blev ett midsommarfirande fattigare 2014 berodde på att ingen längre orkade organisera firandet på Ällmoraängen. Förra sommaren, anmälde sig dock Martin Rosengart frivilligt.

– Jag saknade det så mycket! Första året gick vi till och med dit med vänner för att fira, även om det inte fanns något firande, och det var verkligen tomt. Det här är ju starten på sommaren, årets höjdpunkt, säger han.

Kan man komma även om man inte bor i området?

– Självklart kan man det! Det är inte så att alla känner varandra. Det är alltid mycket folk utifrån, eftersom många som bor här har med sig vänner, säger han.

Tyresönäs Villaägareförening har arrangerat midsommarfiranden sedan 1948, men då var det i Trinntorp. 1956 flyttades dansen till Ällmoraängen.

Folkdansgillet Kedjan har varit med och spelat och lett dansen sedan 1970 talet.

ANNONS

Du kan läsa mer om midsommarfirandet på Ällmoraängen här.

Fakta

Så går firandet till 2016

Den 22 juni klockan 18 är det slåtter. Då ska Ällmoraängen förberedas inför midsommarfirandet. Alla som vill kan ta med sig gräsklippare, lie eller trimmer. Villaföreningen bjuder på korv och dryck.

Den 24 juni startar midsommarfirandet på Ällmora äng klockan 13 med blomplockning och lövning av midsommarstången. Folkdansgruppen Kedjan spelar musik, det kommer att finnas fiskdamm och självklart lekar och tävlingar för såväl stora som små!

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.