ANNONS

Jan satte p för avgifterna i Bromma

Jan Söderström överklagade beslutet att införa parkeringsavgift i Bromma och fick rätt.
På Jan Söderströms gata i Ålsten är det numera fritt fram att parkera gratis.
Jan Söderström överklagade och vann. Stockholms stad får inte ta ut parkeringsavgifter på 289 gator i Bromma. Beslutet kan nu bli prejudicerande.
– Man får inte ta ut avgifter bara för att tjäna pengar, säger han.
ANNONS

Jan Söderström satt hemma i Ålsten torsdagen före julafton när telefonen ringde. Stockholms stad får bakläxa och förbjuds av Transportstyrelsen att ta ut avgifter på 289 gator i Bromma. Redan dagen efter åkte bilar ut och satte svarta kryss på p-skyltarna.

– Jag talade om för Daniel Helldén (trafikborgarråd reds.anm.) redan för ett år sedan att de nya avgifterna nog inte var i linje med lagstiftningen. Men det var nog ingen på Trafikkontoret som hade kunnat tro att jag skulle få rätt. Jag blev rätt överraskad själv, säger Jan Söderström.

Jan Söderström överklagade beslutet att införa parkeringsavgift i Bromma och fick rätt.

Jan Söderström överklagade beslutet att införa parkeringsavgift i Bromma och fick rätt. Foto: Åsa Sommarström.

Han bläddrar vant i Sveriges kommuner och landstings handbok över trafikföreskrifter.

Den var han själv projektledare för.

Jan Söderström har jobbat med trafikfrågor sedan 1960-talet, bland annat på Vägverket. Som pensionär leder han ett företag som utbildar kommuner i parkeringsjuridik och trafikföreskrifter. Till och med Trafikkontoret har betalat för hans tjänster. Jan Söderström ler.

ANNONS

– Det är lite lustigt, säger han.

”Man får inte ta ut avgifter för att tjäna pengar”

2016 fattade kommunfullmäktige och trafiknämnden beslut om vilka nya parkeringstaxor som skulle gälla i Stockholm. Från och med i början av 2018 skulle Brommaborna betala 5 kronor i timmen vardagar mellan klockan 7 och 19. Syftet var att öka framkomligheten. 

Beslutet överklagades av Jan Söderström i april. Han ansåg inte att framkomlighet var motivering nog.

Man får inte ta ut avgifter bara för att tjäna pengar

Jan Söderström

– Jag kände att jag måste göra en insats. Parkeringsavgifter är jättebra om de används på rätt sätt. Men man får inte ta ut avgifter bara för att tjäna pengar, säger han.

Jan Söderström överklagade beslutet att införa parkeringsavgift i Bromma och fick rätt.

Redan samma dag som beslutet om p-avgifter hävdes sattes kryss över p-skyltarna. Foto: Åsa Sommarström.

Responsen efteråt har var massiv. I ett inlägg på Facebook om slopandet av parkeringsavgifter har Jan Söderström hyllats som Brommas hjälte. Hundratals har kommenterat.

Folk jublar. Någon tyckte till och med att det skulle resas en staty över mig

Jan Söderström

– Folk jublar. Någon tyckte till och med att det skulle resas en staty över mig. Men det är viktigt att komma ihåg att p-avgifterna behövs där trycket på att parkera är högt, till exempel vid Brommaplan och andra tunnelbanestationer. Trafikkontoret kommer nog igen ganska snart med förslag om vilka gator som behöver avgifter, säger han.

Som Lokaltidningen Mitt i tidigare har berättat så sker ingen återbetalning av de felaktiga avgifterna. Den kanske mest intressanta frågan är istället vad som sker i framtiden. Medan p-avgiften slopas på 289 gator i Bromma betalar exempelvis söderortsborna fortfarande för sin parkering.

– Det beslutet kan inte överklagas. Men frågan är hur Daniel Helldén ska hantera det. Är det rättvist att Hägerstensborna ska betala medan Brommaborna slipper? Det är en moralisk fråga, avslutar Jan Söderström.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.