ANNONS

Ålstensskolan fick besök av barnrättshjälte

Gabriel och eleverna Svea och Nelly.
Gabriel och eleverna Svea och Nelly.
Ålstensskolan fick besök av barnrättshjälten Gabriel som är nominerad till Barnens nobelpris. Eleven Svea går i fjärde klass och är spänd inför besöket.
– Han har liksom flugit över halva jorden för att komma hit, säger Svea
ANNONS

Det är morgonen den 18 april och utanför Ålstensskola har eleverna ställt upp sig på rad för att välkomna barnrättskämpen Gabriel Mejía Montoya. Gabriel är en av tre barnrättshjältar som är i kandidater till World’s Children’s Prize, ofta kallat ”Barnens Nobelpris”. Han är i Sverige för att hedras på en ceremoni där Drottning Silvia närvarar.

Gabriel som kommer från Colombia har kämpat för gatubarn, barnsoldater och barn i fängelse i drygt 30-år i sitt hemland. Under vårterminen har barnen på Ålstensskolan fått ta del av WCP-programmet som utbildar barn om barnets rättigheter, medmänsklighet, demokrati och hållbar utveckling.

När Gabriel kliver ur bilen vid grinden till skolgården börjar barnen ropa ”Gabriel, Gabriel” i kör och viftar med sina flaggor de har ritat. Det är allt ifrån Colombianska flaggor till svenska och danska. Mitt i får sen en pratstund med honom i personalrummet, han var minst sagt nöjd med välkomnandet från barnen.

Barnen är en stor inspiration

– Det var en stor fantastisk överraskning. Barnen är en stor inspiration.

Barnen viftade med flaggor när Gabriel kom.

Vad är den största skillnaden för barn i Colombia och i Sverige?

– Colombia är ett väldigt ojämlikt land och ett väldigt fattigt land. Det innebär mycket lidande för barnen. De svenska barnen lever under mycket bra förhållanden , de har bra utbildning och är skyddade, säger han.

Svea Tegnestedt och Nelly Roquet som går i fjärde klass är spänd på att få visa Gabriel sin skola.

– Det känns speciellt, han har liksom flugit över halva jorden för att komma hit, säger Svea

Det blir en heldag i Ålsten för Gabriel. Klasserna har förberett frågor att ställa och sånger de ska sjunga för honom.

– Vi ska ställa lite frågor om vad han håller på med. Vi i dramagruppen ska också sjunga Zara Larssons låt This one’s for you. Så vi får stanna kvar lite längre i skolan idag, till halv fem, säger Nelly.

Vad tycker ni är den viktigaste rättigheten för barn?

– Att de ska bli hörda och få kärlek, säger Svea.

– Jag tycker att det är viktigt att man uppnår barns rättigheter. Sen så tycker jag att man inte ska skilja på tjejer och killar, det ska vara jämställt, säger Nelly.