ANNONS

Alternativa Lidingöloppet är också i fara: ”Ett hårt slag”

Lidingöloppet ägs och arrangeras av IFK Lidingö SOK och IFK Lidingö Friidrott, men många andra föreningar på Lidingö hjälper också till.
Lidingöloppet ägs och arrangeras av IFK Lidingö SOK och IFK Lidingö Friidrott, men många andra föreningar på Lidingö hjälper också till.
Coronapandemin tvingade arrangörerna för Lidingöloppet att satsa på ett utdraget lopp under 30 dagar för att undvika trängsel.
Nu är även den satsningen i fara.
– Ett jättetungt slag för hela idrottsrörelsen på hela Lidingö, säger Cecilia Gyldén från Lidingöloppet.
ANNONS

Arrangörerna av terrängloppet på Lidingö insåg i våras att ett vanligt lopp under sista helgen i september skulle bli svårt att genomföra.

När möjligheterna att betala tillbaka anmälningsavgifter inte fanns fick andra lösningar och kompensationer ses över.

Tanken blev att Lidingöloppet trots allt skulle springas på öns bana – men under 30 dagar med start 15 september.

– Vi vill verkligen se till att inte man inte sprider viruset och vi har haft en dialog med Lidingö stad som gillar upplägget, säger Cecilia Gyldén, generalsekreterare för Lidingöloppet.

Bättre än utan kontroll

Under perioden släpps då 30 löpare ut med intervaller på 30 minuter och det blir därför aldrig fler än 50 personer samtidigt i start- eller målfållan. Alla starttider bokas på förhand.

Lösningen skulle enligt arrangören innebära att det blir en mindre risk att löpare ger sig ut själva i tävlingsspåret utan kontroll.

Men när polisen skulle ge tillstånd för 30-dagarsloppet blev det stopp eftersom hela banan räknas som tävlingsområde. Och då spelar det ingen roll att 30 löpare är sig utspridda på 30 kilometer. Det skulle vara fler än 50 personer i tävlingsområdet samtidigt.

– Det är orimligt att enskilda personer hellre får springa själva utan reglering när vi har ett system som är bättre för löpare, för arrangören och för folkhälsan, säger Cecilia Gyldén.

ANNONS

Öppet brev

I ett öppet brev till Folkhälsomyndigheten, polisen och Riksidrottsförbundet ber nu arrangören om en förändring av nuvarande förordning så att motionslopp i denna form inte stoppas.

– Vi vill att man öppnar upp för större flexibilitet genom att regionala polismyndigheten till exempel får mer frihet att titta på respektive ansökan, säger Cecilia Gyldén.

Att förbjuda alternativa lösningar som 30-dagarsloppet vore ett dråpslag för idrottsrörelsen på Lidingö enligt Cecilia Gyldén. Många ideella föreningarna på ön är med och hjälper till på något sätt under loppet och får på så sätt inkomster.

– Det är ett jättetungt slag för hela idrottsrörelsen på Lidingö. Det drabbar föreningslivet och främst barn- och ungdomsrörelsen hårt, så det är tufft.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.