ANNONS

”Alternativa Nobelpriset borde delas ut i stadshuset”

Riksdagens talman vill inta längre att prisutdelningen av Right Livelihood award - alternativa Npbelpriset - ska ske i riksdagen,

Nu föreslår Centerpartiet att prisutdelningen kan ske i Stockholms stadshus.
ANNONS

Årets pristagare av Right livelihood award, eller det alternativa Nobelpriset, tillkännagavs i torsdags. Organisationen ”De vita hjälmarna” som arbetar för att hjälpa civila i Syrien får dela på priset tillsammans med tre andra pristagare.

Mitt i har tidigare berättat om Right livelihood-stiftelsen som har sitt högkvarter i en villa i Gamla Enskede. Priset som instiftades 1980 har alltid delats ut i Sveriges riksdag. Men nu vill talmannen inte att prisutdelningen ska ske där längre, på grund av platsbrist.

Därför har Centerpartiet i Stockholm lagt en motion om att stadshuset borde upplåta sina lokaler åt prisutdelningen.

– Riksdagen som plats har fyllt en viktig symbolisk funktion för Right Livelihood Award. Särskilt eftersom många av pristagarna är kontroversiella i sina hemländer. Att riksdagens talman, Urban Ahlin, nu väljer att stänga dörren för prisutdelningen är märkligt och omotiverat, säger Stina Bengtsson (C), i ett pressmeddelande.

Hon påpekar att det bästa alternativet fortfarande är att riksdagen öppnar sina dörrar.

– Men så länge det inte sker är vi av åsikten av att prisutdelningen skulle kunna ske här i stadshuset, kostnadsfritt. Det ligger stark symbolik i att Stockholms stad sänder signalen att vi kämpar för människors fri- och rättigheter, säger Stina Bengtsson, i pressmeddelandet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.