Alviks egen kulturfestival

Här i parken utanför Alviks kulturhus blir det festival på söndag. Projektledaren Lisa Ladberg hoppas så klart på fint väder, annars flyttar de festivalen inomhus i kulturhuset.
Här i parken utanför Alviks kulturhus blir det festival på söndag. Projektledaren Lisa Ladberg hoppas så klart på fint väder, annars flyttar de festivalen inomhus i kulturhuset.
Det vankas ordentligt med kultur i parken utanför Alviks kulturhus på söndag. Då blir det premiär för Alviksfestivalen.

– Vi vill visa hur mycket som faktiskt händer här i huset, säger projektledaren Lisa Ladberg.

Till det medryckande ljudet av Candombe-trummor invigs Alviksfestivalen på söndag. Det är den Alviksbaserade gruppen Rompiendo Lonjas som trummar igång på Alviks torg klockan 12 för att sedan vandra mot kulturhusparken.

Det är en liten park, men tillräckligt stor för att rymma en festival. Till helgen kommer en liten scen och en dansbana att sättas upp i parken. Biblioteket i Alvik och Kurdiska biblioteket flyttar också in i parken för en dag.

Nu hoppas projektledaren Lisa Ladberg på att det inte blir regn.

– Det kan dugga lite, det gör inget, men blir det ösregn så har vi beredskap för det också. Då flyttar vi bara in allt i lokalerna i stället, säger hon.

Det var faktiskt ljudet av trummorna från Rompiendo Lonjas som gjorde att Lisa Ladberg fick upp ögonen och öronen för Alviks kulturhus när hon var nyinflyttad.

– Som slagverkare blev jag nyfiken.

Alviks kulturhus drevs tidigare i kommunal regi. Sedan ett år tillbaka drivs huset av en egen förening, som en del av Folkets hus och parker. Funktionen är densamma, huset används av cirka 200 föreningar, med olika kulturella inriktningar. Poängen med festivalen är att visa upp den mångfald som huset, och Alvik rymmer.

– Vi vill att det blir ännu mer publikt, säger Lisa Ladberg, som hoppas att festivalen ska locka fler än bara Alviksbor.

– Vi hoppas så klart på Brommaborna. Men även andra är välkomna, säger hon.

Konferencier för dagen är artisten Ayesha. Programmet innehåller något för alla, allt från boliviansk och colombiansk folkdans, kongolesisk gospelkör till argentinsk tango. Festivalens slogan är ”Hela världen finns i Alvik”.

– Inte det första man tänker när man säger Alvik, men här i huset är det verkligen så. En dag kan det vara argentisk tango i ett rum, en finsk kör i ett annat och ett politiskt sammanträde i ett tredje, säger Lisa Ladberg.

Västerleds fritidsgård flyttar in i parken för ungdomarna. Några av fritidsgårdens band kommer att spela på scenen.

För de alla som gillar styrdans så avslutas festivaldagen med social dans i en timme på den lilla dansbanan.

Under festivalen kommer det även att finnas mat till självkostnadspris.

– Det ska både dofta och låta om festivalen, säger Lisa Ladberg.