Efter ungdomsrånen – nu agerar Alviks vuxna

Alviksskolan.
Efter att flera ungdomar rånats på Alviks torg går föräldrar ut och nattvandrar.
Rånen mot ungdomar i Alvik har fått många att engagera sig. Nu ska även Alviksskolans föräldraförening bli mer synliga i området – genom att nattvandra.
– Vi vill visa att vi finns, säger Agneta Vitalisson.

Alviksskolan har cirka 1 300 elever i årskurs F-9. Många av dem passerar dagligen Alviks torg, ett område där ett tiotal ungdomar den senaste tiden har blivit rånade och hotade.

Rånen har uppmärksammats då ingen reagerat – trots att platsen varit fylld med folk. Nu startar Alviks föräldraförening kvälls-och nattvandringar i området kring Alvik och Traneberg.

– Vi vill ha mer närvaro bland våra ungdomar. Det är viktigt, inte minst efter vad som hänt i Alvik, säger Agneta Vitalisson.

Gruppen har även bjudit in fältassistenter för att prata om var behoven är som störst.

– De sa att det är just i Alvik som det behövs nu. Stöket är främst på fredagar på alviks torg när ungdomarna tar sig till och från skolan, säger Agneta Vitalisson.

Alvviksskolan.

Redan före händelserna hade föräldraföreningen bestämt sig för att nattvandra, men Agneta Vitalisson tror att rånvågen kommer att få fler att ställa upp.

– Det påverkar nog uppslutningen, många är engagerade.

Vad hoppas ni att er närvaro ska ge?

– Vi hoppas kunna uppmärksamma saker, prata med ungdomar, gå runt, hjälpa om någon behöver. Att visa att vi finns. Ökad närvaro tror vi jättemycket på, att man vet att det finns vuxna, så att barn kan känna sig trygga, säger hon.

Vandringarna startar i slutet av april och är öppna för föräldrar från fler skolor i området.