Alvina målade finaste julkortet till företagen

Alvina Blank i klass 3B på Runby skola målade förlagan som blir kommunens officiella julkort.

– Det är trevligt, färggrant och tydligt, säger jurymedlemmen Hanna Rosengren.

Det har blivit en tradition att Upplands Väsby anordnar en julkortstävling för att ta fram kommunens officiella julkort. I år avgjordes tävlingen för femte året i rad. Varje år utser kommunen en skola som får vara med i tävlingen och sedan får eleverna göra upp om segern. I år deltog 30 elever från Runby skola och till slut lämnades 54 teckningar in.

– Temat är alltid fritt. Eleverna brukar tycka att det här är jätteroligt, säger projektledaren och jurymedlemmen Hanna Rosengren.

I torsdags hölls en vernissage på Messingen där elevernas julteckningar visades upp. Där avslöjades också vilken teckning juryn tyckte bäst om.

Den vinnande teckningen hade skapats av Alvina Blank i klass 3B. Alvina satsade på en stor text med budskapet ”GOD JUL” och så en jultomte omgiven av julklappar – ett minst sagt juligt tema.

– Ja, Alvinas bidrag är trevligt, färggrant och tydligt och därför fastnade vi för det, säger Hanna Rosengren.

På andra och tredje plats kom Victor Haglund och Nicole Santagelo i klass 3C.

Det som händer nu är att Alvinas, Victors och Nicoles teckningar förvandlas till riktiga julkort. Sedan skickas julkorten till samtliga företag i Upplands Väsby.

– Vi kommer att skicka julkorten till 3 536 företag. Det finns faktiskt så många företag i Upplands Väsby, säger Hanna Rosengren.

Alvinas kort är det som trycks i flest exemplar. 1 768 företag får ta emot hennes motiv. Victors och Nicoles teckningar hamnar på 884 kort var­dera. Hälsningen på baksidan blir ”Ett fortsatt växande Upplands Väsby”.

Alla de 3 536 julkorten kommer att skrivas under av kommunstyrelsens ordförande Per-Erik Kanström (M).

– Jag räknar med att skriva på alla kort. Det gjorde jag förra året också. Det tar någon vecka eftersom man inte kan skriva alla samtidigt. Man blir för trött i handen. Jag får skriva på lediga stunder och på kvällar, säger han.

Enligt Per-Erik Kanström är julkorten en viktig markering från kommunens sida.

– Det är värt slitet att skriva på alla kort. Det är en trevlig gest mot företagen och vi vill visa att kommunen tycker om företagande. Vi fick nyligen ett pris som bästa tillväxtkommun, säger han.