ANNONS

Älvsjös barngrupper störst i stan

Förskola, dagis, barn, barngrupper, omsorg, kommun, skola,
Sen 2014 har hälften av Stockholms stadsdelar fått större barngrupper.
Jämfört med för fyra år sedan har hälften av Stockholms stadsdelar fått större barngrupper. Älvsjö klarar inte kommunens målsättning med 16 barn per grupp, visar siffror från Stockholms stad.
ANNONS

Hälften av Stockholms stadsdelar har fått större barngrupper jämfört med 2014, visar siffror från Stockholms stad.

Målsättningen är 16 barn per grupp, men många förskolor ligger nu på gränsen. Skarpnäck och Älvsjö har båda redan passerat siffran med 16,2 respektive 16,3 barn per grupp.

”En nedvärdering av förskolan”

Efter ett beslut som fattades 2016 av den röd-grön-rosa-majoriteten har även syskon till barn med föräldralediga föräldrar rätt till heltidsvistelse på förskolorna.

Lotta Edholm, oppositionsborgarråd och gruppledare för Liberalerna i Stockholm, menar att reformen har bidragit till att försvåra för förskolorna, och om höstens val resulterar i maktskifte kommer oppositionen med sannolikhet ta bort heltidsrätten.

– Socialdemokraterna har inte prioriterat förskolorna ekonomiskt. Det har gjort att förskolan haft en tuff situation, något som förvärras av heltidsreformen. Vi behöver vända detta, säger hon.


Barn per personal

Antal barn per personal i den Stockholms stads kommunala förskolor.

Källa: Stockholms stad


Det råder redan personalbrist och hon tror att beslutet har bidragit till att göra Stockholms förskolor till en mindre attraktiv arbetsplats.

ANNONS

– Jag tror inte att det enbart är faktumet att barngrupperna ökar i storlek som får bägaren att rinna över för förskolelärarna – detta innebär också en nedvärdering av förskolan. Att man bara ser det som en institution för barnpassning, säger Lotta Edholm.

Jämför man statistiken mellan 2016 och 2017 ser man dock ingen tydlig trend kring de växande barngrupperna: hälften har blivit större sedan reformen trädde i kraft – men resten har istället minskat eller ligger kvar på samma siffra som tidigare år, något som Marianne Natues på utbildningsförvaltningen också påpekar.

– Det blir ju inte fler barn på grund av det här – men vistelsetiderna blir längre, säger hon.

”Piskar upp en oro”

Skolborgarrådet Olle Burell (S) säger att det finns flera anledningar till att barngrupperna växer, men att statistiken visar att Stockholm fortfarande ligger under riksgenomsnittet både gällande barngruppernas storlek och antal barn per årsanställd.

– Det har bland annat att göra med vilken typ av bostäder som byggs. När jag flyttade till Kungsholmen så kallades det för en ”pensionärsstadsdel” – nu är det massor av barnfamiljer i behov av förskolor, säger han.

Han anser att Liberalernas kritik i grund och botten handlar om en fixering vid skattesänkningar – inte om barnens faktiska välmående.

– Lotta Edholms jobb är att försöka piska upp en oro och ett missnöje bland Stockholmarna, men våra siffror visar att föräldrarnas nöjdhet är hög, säger han.

Enligt Olle Burell är det stora problemet bristen på förskolelärare, och han säger att det är viktigt att man som anställd på en avdelning där trycket har ökat säger ifrån.

– Vårt stora jobb handlar om att bidra till att det finns fler som vi kan anställa – något vi lägger stora resurser på.


Barn per grupp

Antal barn per grupp i den Stockholms stads kommunala förskolor.

Källa: Stockholms stad


ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.