Älvsjö IP kan ge plats till nytt akutsjukhus

Emre Bircan har nyligen flyttat till Älvsjö och bor ganska nära det tilltänkta sjukhuset. Det har han inget emot. "Det skulle kännas tryggt att ha ett sjukhus här."
Emre Bircan har nyligen flyttat till Älvsjö och bor ganska nära det tilltänkta sjukhuset. Det har han inget emot. "Det skulle kännas tryggt att ha ett sjukhus här."
Ett nytt akutsjukhus liknande S:t Görans sjukhus kan bli verklighet i Älvsjö.

Älvsjö idrottsplats är en av tre platser som utreds i söderort.

– Hoppas vi får det, är min egen spontana reaktion. Det låter väldigt spännande, säger Majvi Andersson, ordförande i stadsdelsnämnden (S)

I förra veckan stod det klart att Älvsjö finns med i diskussionen om placeringen av ett nytt akutsjukhus med 300-400 platser.

– Det nya sjukhuset ska ha ungefär samma vårdinnehåll som S:t Görans sjukhus, och det ska finnas möjlighet för sjukhuset att expandera i takt med att regionen växer, säger Paul Lindquist, fastighets- och investeringslandstingsråd (M).

Tre olika stadsdelar har pekats ut som lämpliga för sjukhusbygget: Älvsjö idrottsplats, Larsboda i Farsta och Årstafältets industriområde.

Det som landstinget tittat på är att till en rimlig kostnad hitta en tomt som är tillräckligt stor för ett akutsjukhus och som även klarar en expansion. Det måste även ligga bra till, nära stora vägar, så att det är lätt att nå med kollektivtrafik och smidigt för ambulanstransporterna.

– Ambulanstransporter ska snabbt kunna komma fram utan att störa sovande grannar eller riskera att köra på barn som är på väg till skolan. Det handlar även om att hitta bra inflygningsvägar eftersom helikoptrar måste kunna landa vid sjukhuset, säger Paul Lindquist.

Det är Älvsjö idrottsplats som pekas ut som markområde. Tidigare har man tittat på Stockholmsmässan, men det verkar inte vara ett troligt alternativ.

– Det är ju en betydligt större apparat, först måste man ju flytta hela Stockholmsmässan för att kunna utveckla platsen. Min magkänsla säger mig att det kanske inte är så lätt inom tidsramen. Vi vill ju ha ett sjukhus klart 2022-2023, säger Paul Lindquist.

Ett nytt akutsjukhus i söderort har diskuterats politiskt en längre tid. Patienttrycket ökar, men att rusta upp hela Södersjukhuset till toppmodern standard har visat sig bli enormt dyrt. Enligt politikerna är det alltså billigare att bygga ett nytt akutsjukhus i söderort och samtidigt omvandla Sös till ett modernt men något mindre akutsjukhus.

I januari ska utredningen om placeringen av akutsjukhuset vara klar. Sedan är det upp till politikerna att fatta beslut. Sjukhusbygget kan tidigast starta 2018-2019. Vad bygget kan komma att kosta är ännu oklart.

Majvi Andersson, ordförande i Älvsjö stadsdelsnämnd (S) fick veta att Älvsjö är med som kandidat så sent som förra veckan.

– Jag kan inte uttala mig för socialdemokraterna i stadsdelsnämnden, för vi har inte hunnit diskutera detta. Men personligen tycker jag att det låter väldigt spännande. Det skulle betyda mycket för Älvsjö med så många nya arbetsplatser. Ett sjuhus skulle ju också gynna handel och restauranger i Älvsjö eftersom det skulle komma hit mer folk.

Fakta

Sjukhuset kan ge Älvsjö ett par tusen jobb

Det nya akutsjukhuset ska enligt planerna likna Capio S:t Görans sjukhus

På S:t Göran finns bland annat akutklinik, kirurgklinik, ortopedklinik, smärtklinik och röntgen och anestesiklinik.

S:t Görans sjukhus har 300 vårdplatser och 1 850 anställda. Under 2013 tog akutmottagningen emot 78 000 patienter.