Älvsjö på polisens ”svarta lista”

Helena Hällström tycker att det blivit stökigare i centrum.
Helena Hällström tycker att det blivit stökigare i centrum.

Ungdomsgäng som rånar, knivmisshandlar och säljer narkotika har under en tid skapat oro i Älvsjö. Nu placerar polisen Solberga, Prästgårds- gärde och centrala Älvsjö på sin ”svarta lista”.

Helena Hellström släpar två säckar med skräp över Älvsjö torg. Hon är apotekstekniker och har arbetat på Apoteket i Älvsjö i fyra år. Hon tycker att det har blivit allt mer stökigt i centrum.

Men hon upplevde mer problem vid Apotekets gamla lokaler intill Älvsjö vårdcentral.

– Mycket ungdomar hängde utanför och bråkade och förde oväsen. Ibland kom de in i butiken och det var inte så roligt. Många äldre människor blev rädda.

Samtidigt tycker hon att flera saker har blivit bättre.

– Älvsjö torg är ju betydligt mer upplyst, här var väldigt skumt för fyra år sedan. Sedan har det byggts bostäder och barnfamiljer har flyttat in. Det har blivit lite mer variation på vilka människor som rör sig här.

Älvsjö pekas i en ny polisrapport ut som ett ”utsatt område”.

– Älvsjö är generellt ett väldigt lugnt område men det finns platser där brottsligheten har ökat. Det handlar om Solberga, Prästgårdsgärde och centrumområdet kring pendeltågsstationen. Det mesta grundar sig i någon form av narkotikahantering, säger Daniel Granström, kommunpolis i området.

Med en intensifierad narkotikahandeln ökade också våldsbrotten i Älvsjö. På två år har våldsbrotten ökat med över 50 procent.

Kriminella ungdomar kom från andra håll till stadsdelen och råkade samman med gäng som redan fanns där.

– De mötena blev inte bra, säger Daniel Granström.

Situationen eskalerade under november och december med ett mordförsök och flera fall av rån och misshandel.

– Det var en våldstopp som vi bara var tvungna att avbryta, säger Daniel Granström.

Civila poliser spanade på ungdom-arna och fler uniformerade poliser visade sig i områdena.

– Vi lade stort krut på kartläggning och dokumentation av de personer som rörde sig i de här områdena. Efter det har våldsbrotten upphört i den omfattningen, säger Daniel Granström.

Att Älvsjö ses som ett ”utsatt område” innebär inte att den lokala polisen får ökade resurser. För att få det måste en plats betraktas som ett ”särskilt utsatt område”. Till den kategorin hör exempelvis Hallunda/Norsborg, Husby, och Rinkeby/Tensta.

– Vi får inga tillskjutna resurser så på det viset förändrar inte rapporten något för oss. Den här problematiken känner vi till sedan länge och vi arbetar brottsförbyggande i Älvsjö i den mån vi hinner med, säger Daniel Granström.

Uppmärksamheten kanske ändå kan föra något positivt med sig.

– Vi får kanske fler frågor från allmänhet och journalister och får möjlighet att berätta mer om vår verksamhet, säger Daniel Granström.

Samtidigt som våldsbrotten ökade i Älvsjö i höstas lades det lokala poliskontoret ned.

Något som försvårar det brottsförebyggande arbetet, enligt Daniel Granström.

– Från ett poliskontor har vi bättre möjligheter att jobba lokalt och lära känna medborgarna i de här områdena. Det finns definitiv nackdelar med att de har försvunnit.