Älvsjö scoutkår alltid redo – sedan 1942

Cissi Engwall och Elin Granhem hjälps åt med att få fyr på brasan vid Långsjöbadet.
Cissi Engwall och Elin Granhem hjälps åt med att få fyr på brasan vid Långsjöbadet.
Det är rusning till 75-årsjubilerande Älvsjö scoutkår.
Mer än hundra barn står i kö till kåren som är en av Stockholms största.
Nu efterlyser man fler vuxna som vill engagera sig och hjälpa till i scoutrörelsen.

Det är en vacker kväll, och himlen skiftar i olika nyanser i skymningen vid Långsjöbadet. Ett 30-tal scouter och deras ledare från avdelningen Snapphanarna är på plats. Kvällens uppdrag: att göra upp eld.

Cissi Engwall snurrar ihop sitt blåtonade hårsvall i en tofs, och drar sedan en mössa över huvudet för att skydda lockarna.
Strax intill står hinkar och första hjälpen-väskor. Det gäller att vara redo och ha koll på skyddsrutinerna.
– Vi har både stadsdelsförvaltningens och brandkårens tillstånd att göra upp eld här, säger ledaren Erik Bexelius, 21.

Plåtar läggs på sanden vid bollplanen. Sedan är det dags att tälja flisor ur vedträna, för att elden ska få fyr. Efter flisorna görs stickor, som omsorgsfullt läggs på brasan. 14-åriga Elin Granhem blåser på elden, för att ge den mer fart.
En plåtburk fylld med såpvatten ställs på elden, och när såpvattnet kokar och bubblar över har scouterna klarat utmaningen med kvällens lektion.
Scouterna lagar ofta mat över öppen eld.
– Det är jättekul att poppa popcorn, säger Cissi Engwall. De får lite rökig smak, kanske blir de lite brända ibland, men de är goda.

Hon har varit med i scouterna sedan hon var åtta år. Nu är hon 15 år, och tycker det är lika kul. Det bästa är gemenskapen, alla kompisar man träffar. Och sommarlägren, där man kan gå och bada eller sitta och chilla på kvällarna.
– Man gör ju allt tillsammans, det blir som en andra familj, säger hon.
Elin Granhem håller med: människorna, gemenskapen och alla lekar. Det är det bästa.
Erik Bexelius nämner tryggheten:
– Många tycker att de hittar sin plats när de kommer till scouterna.

Älvsjö scoutkår fyller 75 år i år – och är populärare än någonsin. Över hundra barn köar för att få börja. Lovisa Engwall, vice ordförande, gläds över söktrycket, men är samtidigt bekymrad. Fler vuxna behövs för att Älvsjö scoutkår, som i dag består av 500 medlemmar, ska ta emot alla barn.
– Kåren letar nu med ljus och lykta efter vuxna som vill vara aktiva i vår verksamhet. Man behöver inte har varit scout förut, det vi söker är människor som vill jobba med barn och ungdomar och som kan vara hjälpledare i våra ledarteam, säger hon.

Vi har fått en liten hjälpskjuts av alla hipsters som vill leva alternativt och äta rawfood. De kommer nu till oss med sina barn.

Att scoutrörelsen har ett uppsving just nu beror på tidsandan, tror Lovisa Engwall. Miljö, hållbarhet och återvinning är något som engagerar många i dag.
– Vi har fått en liten hjälpskjuts av alla hipsters som vill leva alternativt och äta rawfood. De kommer nu till oss med sina barn, säger hon.
En annan faktor är diskussionen kring barnens ”skärmtid”.
– Många föräldrar ser ett behov av att barnen får komma ut och leka och samarbeta ”irl” (in real life, red:s anmärkning).

Vad är då syftet med scoutrörelsen?
– Det finns en idé om att scouterna gör unga redo för livet. Det kan ju vara en ganska krokig väg att bli vuxen, och scouting syftar till att hjälpa barn att respektera sig själva och andra, säger Lovisa Engwall.
Scouterna fokuserar på områden som personlig och social utveckling, natur och friluftsliv och internationell förståelse. Det handlar mycket om vikten av samarbete och att alla får vara med på sina egna villkor.
– Alla är duktiga på någonting, och om vi hjälps åt går det lättare. Vi brukar säga att det inte finns någon avbytarbänk inom scouterna.

Vad tror du gemene man har för bild av scouterna?
– Det är väl att vi slår knopar och leder gamla tanter över gatan, säger Lovisa och skrattar.

Fast det är väl inget fel?
– Nej, knopar knyter vi ju fortfarande, men det är inte för att de är vackra utan för att det är en sak man måste kunna för att överleva i naturen eller på sjön. Ibland när vi är på läger bygger vi en plattform för tält uppe i trädkronorna. Det är superhäftigt, men då måste man kunna göra knopar som håller.

Fakta

50 miljoner scouter i världen

Älvsjö scoutkår grundades 1942 och har sitt hus i Herrängen. Scoutkåren har fler än 500 medlemmar, från åtta år och uppåt uppdelade i 14 avdelningar,

I Älvsjökyrkan finns även kåren Equmeniascout.

I Hägersten finns scoutkårer i Örnsberg, Midsommarkransen, Mälarhöjden och Västertorp.
Det finns närmare 69 000 scouter i Sverige och omkring 50 miljoner i hela världen.

Källa: Älvsjö scoutkår och scouterna.se