Här är Älvsjös lurviga fältassistenter

Darinka Medina, Cia Lilja och Ivan Jezek tillsammans med tjänstehundarna Bubblan och Vilja
Darinka Medina, Cia Lilja och Ivan Jezek tillsammans med tjänstehundarna Bubblan och Vilja
Antalet fältassistenter har utökats i Älvsjö.
Och det är inte bara tvåbenta som förstärker fältgruppen.
Här ingår även de diplomerade tjänstehundarna Bubblan och Vilja.
– De skapar möten med ungdomar, som annars inte hade skett, säger Cia Lilja, samordnare för fältgruppen.

Förstärkningen av fältgruppen ingår i stadsdelens satsning på att göra Älvsjö tryggare. Numera finns fyra fältassistenter, i stället för tidigare tre.
Dessutom ingår Cia Liljas två hundar, som både är utbildade och legitimerade för socialt arbete.

– Det finns ju tjänstehundar i olika verksamheter i dag: inom barn- och ungdomspsykiatrin, på skolor och äldreboenden. Men jag tror att vi är pionjärer inom socialtjänsten, säger Cia Lilja, som jobbat i Enskede-Årsta-Vantör tidigare.

De båda Berner sennenhundarna drar allmänhetens blickar till sig och framkallar leenden. Och hos ungdomarna fungerar de som isbrytare.
– En tuffing som vi träffade i nian berättade att han var hundrädd, men ville ändå klappa hunden. Det blev början till ett bra samtal. Hade inte hunden funnits hade det inte blivit något möte, berättar Cia.
Hon tillägger:
– I inledningsskedet kan det vara lättare att ta kontakt med hundarna, än att prata med en soc-tant. En ungdom sa: ”Jag som trodde soc var ett tråkigt ställe” efter att ha träffat oss. Och det är ju gott att höra. Vi vill ju skapa goda relationer med ungdomarna i Älvsjö.

Hon tror att hundarnas utseende underlättar kontakten. De ser ju ut som nallebjörnar.
– Vi är tydliga med att hundarna varken är bombhundar eller knarkhundar – det här är kramhundar, säger Cia Lilja glatt.
Hon tillägger att hundarna dessutom är ”tokbra på sekretess” och att de inte ställer ”jobbiga frågor”.
– Ibland kanske en ledsen ungdom bara vill ha en päls att borra ner ansiktet i, säger Cia.

Fältassisternas roll är att jobba uppsökande där ungdomar befinner sig, i skolor på fritidsgården och på gator och torg. De är ute två fasta vardagskvällar i veckan, plus varannan fredag och var fjärde lördag. Målgruppen är ungdomar mellan 13 och 19 år.
– Vi rör oss över hela Älvsjö, både i centrum och Prästgårdsgärde och i områden som Herrängen och Långsjö. Om det är skoldisco eller Halloweenfest på någon skola, då befinner vi oss där. Är det någon boende som hör av sig om att någon skjuter raketer, då försöker vi möta upp det.

Som Lokaltidningen berättat har Älvsjöbor tidigare slagit larm om att det är otryggt i centrum, med stora ungdomsskaror som hänger och upplevs som hotfulla.
Cia Lilja, som jobbat sedan september, känner dock inte igen den bilden.
– Jag har inte upplevt att det varit stökigt i centrum och att det funnits ansamlingar av ungdomar. Men vi är ju inte ute jämt, och det här kanske mer är ett problem under sommartid. Ungdomar brukar inte gilla kyla.

Hon nämner dock att Älvsjö, liksom många andra stadsdelar, ligger högt vad gäller den psykiska ohälsan bland unga. Det kan man se i den senaste Stockholmsenkäten, där elever i årskurs nio och 2 på gymnasiet fått svara på hur de mår.
– Hur ska vi skapa gynnsamma förutsättningar för de barn och ungdomar att utvecklas och må bra? Det är viktigt att jobba med. Under våren planerar vi en ungdomsvandring, där ungdomarna själva får berätta vad de vill göra. Vi vet att det är väldigt mycket boxning och träning som önskas, i dag erbjuds det på Ungdomens hus två dagar i veckan.

Det kanske mest iögonfallande i Stockholmsenkäten var att 21 procent, alltså var femte, pojke i nian svarade att de burit vapen det senaste året. År 2014 gav 27 procent samma svar.
– Vi har funderat på det där, och har en teori. Scouterna är väldigt stora i Älvsjö, och det kan ju ha fått genomslag i enkäten, att de med vapen menar kniv.

Karl Alexandersson, kommunpolis för Älvsjö, är dock tveksam till det resonemanget.
– Har man en täljkniv på sig som man använder i skogen kallar man det nog inte för vapen, utan redskap. Samtidigt har jag inte fått några signaler om att poliser i yttre tjänst träffat på många unga med vapen på sig.

Det som polisen ser som det stora problemet i Älvsjö – utan att peka ut några särskilda åldersgrupper – är droghandeln som sker öppet i anslutning till Älvsjö centrum. Lokaltidningen Mitt i har tidigare rapporterat om oroliga föräldrar, vars tonåringar berättat att de blivit erbjudna droger av okända.
Älvsjöbor har även slagit larm om obehöriga som springer i deras trapphus, och varit rädda för att röra sig ute på kvällen efter att ha sett misstänkta knarkaffärer.
– Vi har en tillsatt grupp som arbetar speciellt mot detta just nu. Vi arbetar också med en mer långsiktig lösning tillsammans med andra aktörer. säger Karl Alexandersson.

Fakta

Bakgrund: Oroligheterna i Älvsjö

I slutet av 2015 hamnade centrala Älvsjö, Solberga och Prästgårdsgärde på polisens lista över brottsutsatta områden.

Våldsbrotten hade då ökat dramatiskt, med narkotikahandel som grund.

Under hösten 2016 skedde två skottlossningar på öppen gata, vid den senaste blev en man skjuten i benet nära Solberga Hagväg.

Därefter har det blivit lugnare, men den öppna droghandeln fortsätter.

Källa: Polisen
Fakta

Åtgärder för att öka tryggheten

Utökning av fältgruppen

Belysningen har förbättrats på flera ställen, buskage har klippts ner och polisen har informerat boende om hur man kan försvårar för ”knarkgömmor” i portarna.

Lerkrogsparken kommer att byggas om för att bli mer belyst och trivsammare.

Prästgårdsparken och Sjörövarparken ska också byggas om inom ett par år.

Facebookgruppen Tryggare Älvsjö/Solberga har lagt fram flera medborgarförslag för ett mer levande och därigenom tryggare centrum.

Källa: Älvsjö stadsdelsförvaltning