ANNONS

Amanda fick igång debatten

Amanda Björkman, uppvuxen i Mälarhöjden, startade för ett år sedan Sveriges första debattsajt inriktad på integrationsfrågor.
Amanda Björkman, uppvuxen i Mälarhöjden, startade för ett år sedan Sveriges första debattsajt inriktad på integrationsfrågor.
För ett drygt år sedan ringde en väckarklocka inom 23-åriga Amanda Björkman.
Därför startade hon Sveriges första debattsajt för integrations- frågor. Sajten har fått stort genomslag.
ANNONS

I samband med Amanda Björkmans besök i morföräldrarnas och sin mammas hemby i Syrien 2010 fick hon en helt ny syn på sin morfar och mormor.

– Det var de bästa människor man kan tänka sig . De arbetade hårt, hade mål och ville vara lyckliga. Vad mer kan man begära? Men här var de bara gamla invandrade människor, inga resurser.

Hon menar att hon själv hade sett på dem med ”de där slags ögonen som bara ser varifrån man kommer”.

– Om jag gör det misstaget med mina egna morföräldrar så är det inte konstigt att andra gör det med främlingar, säger Amanda Björkman.

För snart ett år sedan startade hon därför debattsajten Sverigesresurser.se. Där har bland annat förre partiledaren Lars Ohly (V) och integrationsminister Erik Ullenhag (FP) berättat om hur de vill förbättra integrationen.

Amanda Björkmans sajt är Sveriges första inom området.

– Det jag vill göra rent konkret är att föra in en konstruktiv ådra i debatten. Vi har massvis med integrationsproblem. Det kan vi slå fast, men om vi inte levererar lösningar så är de problemformuleringarna ingenting värda.

– Men om man löser det så tror jag att man kan få ut väldigt mycket gott, på arbetsmarknaden exempelvis. De män som var utbildade i min släkt var ingenting värda, inga resurser. De var svetsare eller städare på Scania i Södertälje.

Amanda Björkmans är född i Södertälje, men uppvuxen i Mälarhöjden.

ANNONS

Mamma Münire är syrian, pappa Anders svensk.

– Jag har frågat varför jag inte har fått något syrianskt namn. Mamma har sagt att hon aldrig skulle ge mig och mina systrar det och därmed låta oss bli bortvalda på jobbintervjuer på grund av det skälet – som hon har blivit.

– Jag har ofta fått höra att ”du är ju inte som dem”…

När Lokaltidningen Mitt i träffar Amanda Björkman i Midsommarkransen har hon just ”dygnat”, alltså suttit uppe hela dygnet och pluggat inför en tentamen.

– Vi hade tenta i statistik i dag, säger hon.

Amanda läser ekonomi på Handelshögskolan.

– Jag tycker att arbetet med Sveriges resurser är lite för kul, vilket har drabbat studierna lite grann. Men nyckeln till allt kul och intressant inom politiken ligger inom integration. Alla effekterna tror jag ligger där.

Sverigesresurser första år har varit över Amandas förväntan – med stor medial uppmärksamhet.

– Det som inte har fungerat är att det är för få aktörer i debatten. Genomslaget inom integrationsvärlden har varit grymt. Men det har varit svårt att nå dem som inte redan är ”frälsta”. Det är målet nu det kommande året.

Om jag gör det misstaget med mina egna morföräldrar så är det inte konstigt att andra gör det med främlingar.

Fakta

Fyller ett år

Namn: Amanda Björkman.

Ålder: 23 år.

Bor: Studentlägenhet i Midsommarkransen.

Aktuell: Grundare av debatt-sajten Sverigesresurser.se som fyller ett år.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.